(VIDEO) 2. ČAČANSKI POLUMARATON: Sa ravnom i potencijalno korektnom stazom vrlo primamljiva trka

U nezgodno doba pandemije koronavirusa nije lako organizovati trku pa tako ni trkačima planirati i pronalaziti nove izazove.

2162
Foto: Čačak trči Facebook

Piše: Ersan Bijedić

Tako smo jedan takav pronašli u Čačku (Srbija), jednom od mjesta u regiji gdje su se organizatori, Atletski klub ČAAK, Grad Čačak, SC Mladost i Sportski savez Čačka, uhvatili u koštac sa svim zahtjevima koje iziskuje priređivanje trkačkog događaja u ovo vrijeme.

Potencijalnu ozbiljnost trkačke manifestacije koja je odmah na svojoj prvoj polumaratonskoj trci prošle godine imala AIMS certifikat za stazu, nam je ove godine dodatno potvrdila činjenica da je Čačak dobio i prvenstvo Srbije na distanci od 21.097,5m koje je u sklopu manifestacije organizovao i kontrolisao Atletski savez Srbije.

Domaćinstvo

Nismo ni slučajno pogriješili zbog gostoprimstva domaćina koji su se stvarno trudili da trkačima ponude najbolje. Startni paketi su sadržavali majicu, okrepu, danas neizostavnu masku za zaštitu od Covid-19, vrlo lijepe medalje za finišere. Volonteri su na stazi korektno odradili svoj posao, dok je u zoni starta/cilja trkače najavljivao i komentarisao Radoslav Simić. Trka u centru grada je bila odlično osigurana, bez ikakvih upada ili smetnji sa strane, sa dobrom okrepom duž staze i još boljom u samom cilju. Čačak je lijep grad na Zapadnoj Moravi sa nešto više od 70.000 stanovnika u kojem smo ostali na dva noćenja kako bi ga što bolje upoznali, umjesto da sve damo samo na trku.

Trka

Uz Fun Run i trku na 10km, održan je polumaraton kao centralna i glavna trka sportske manifestacije u Čačku. Očekivano je pobijedio Kenijac Stenly Kipruto sa 1:09:29, dok je drugi bio Ognjen Stojanović (1:12:09) kojem je ovaj rezultat bio ujedno dovoljan za trijumf na prvenstvu Srbije. Dvostruko slavlje je u ženskoj konkurenciji imala Katarina Pohlod, kao ukupna pobjednica i prvakinja Srbije u polumaratonu sa 1:25:51. Kompletni rezultati na OVOM LINK-u.

Foto: Dražen Filipović

Staza

Kad planiram neku trku, prvo gledam stazu, to mi je najvažnije. A to je ono što me najviše privuklo i na trku u Čačak. Ravna staza sa četiri identična kruga. Organizatori su angažovali službene AIMS mjerioce i prošle i ove godine kako bi ponudili najkorektnije moguće. Njihova najbolja namjera je tu jasna. Trasa u Čačku ima samo poneki blagi i duži, ili vrlo kratak veći uspon. Uz povoljne vremenske prilike kakve je ponudio posljednji vikend u septembru, ona je idealna za lične rekorde. Ipak mnogi od nas smo se tu iznenadili u samoj završnici. Prošle godine ju je izmjerio Borut Podgornik iz Slovenije, ali je ove radi sitnih promjena morala ponovo biti izmjerena, i to je napravila Lucija Kolić iz Hrvatske. To su dva službena AIMS mjerioca sa A licencom koji ordiniraju po balkanskim trasama. Velika većina trkača je u Čačku ostala iznenađena jer su im GPS uređaji pokazali između 21.800m i 22.000m (LINK NA STAZU). Tu dolazimo do onoga da GPS ne pokazuje korektno zbog netrčanja idealnom putanjom, radi puno krugova i jednostavno jer je GPS netačan. Ipak apsolutno nigdje u regiji nisam trčao certificiran polumaraton gdje je bilo toliko GPS odstupanja. Najveća GPS odstupanja budu do 21.300m i svi bi trebali biti naviknuti da je tolika razlika normalna. Takve razlike (100 do 200m u plusu) su pokazatelj korektno izmjerene staze. S obzirom na veliki broj prigovora trkača zbog ovoga (mnogi su ostali bez očekivanih ličnih rekorda), u ovom dijelu službene zaključke tek očekujemo. Neočekivano je i to da se “trka na 10km” vodila kroz puna dva kruga staze, a znamo da je jedan krug četvrtina polumaratona, odnosno 5.274m. Dakle trka je bila na 10.548m, pa je uz eventualne dodatne nekorektnosti u mjerenjima, trkačima donosila GPS pokazatelje od ukupnih oko 11.000m. Tako je prvi muškarac trčao “prosječnih” 36 minuta, a prva žena 42 minute.

Zaključak

Ko god nešto radi, susreće se i sa problemima, preprekama i greškama počevši od nas na MT, pa tako i u organizaciji trka, koje nose puno prostora za pogriješiti. Ipak obavezno ih je potrebno prvenstveno detektirati, pogotovo ako su one u onim najvažnijim dijelovima kao što je ovdje pitanje same staze, da bi se onda krenulo ka progresu.

Sa korekcijama na stazi i manifestacijom koja je u kompletu bila vrlo lijepa trkačka priredba, Čačak može svake godine imati odličnu trku na koju će trkači dolaziti da bi istrčali svoje najbolje lične rezultate.

U video prilogu pogledajte šta smo zabilježili u Čačku.

Vaši komentari

Banner