AIMS mjeriteljica Lucija Kolić: Sve više trkača želi međunarodno priznat rezultat

Bosna i Hercegovina dobiva sve više dugoprugaških trka, a neke od njih sigurno imaju lijepu perspektivu i dobru osnovu da rastu u sljedećim godinama. Jedna od stvari na koje će se na tom putu morati obratiti pažnja je i korektno premjerena staza po međunarodnim standardima, a što se postiže angažovanjem službenog mjeritelja iz AIMS-a (Asocijacije međunarodnih maratona i trka na duge staze) koji djeluje u sklopu IAAF-a (Međunarodne asocijacije atletskih federacija).

2128

Piše: Ersan Bijedić

Ranije je to bio nešto skuplji posao za naše prilike, ali su u AIMS-u, nastojeći potaknuti organizatore na osiguranje boljih uslova za trkače, uspjeli i troškove za premjerene staze na Balkanu učiniti pristupačnijim.

Tako danas organizatori s ovih prostora, u nastojanju da trkačima pruže adekvatnu stazu za trku i međunarodno priznat rezultat, ne moraju angažovati udaljene mjeritelje sa zapada (uz veće finansijske izdatke), jer su već neko vrijeme aktivne mjeriteljke iz Hrvatske, Dragana Ciganović (B licenca) i Lucija Kolić (A licenca), koje su jedine licencirane na Balkanu.

– IAAF i AIMS su htjeli smanjiti troškove zemljama u ovom području i pokrenuli su natječaje za mjeritelje staza preko atletskih federacija, a kroz koji sam izabrana za odlazak na seminar u Atinu (2014. godine), priča Lucija Kolić.

Nakon edukacije je postala licencirani C međunarodni mjeritelj, a kroz dalje hospitacije i usavršavanja stigla do B, a potom i A međunarodne licence koja omogućuje mjerenje staza i za najveća takmičenja poput Europskog i Svjetskog prvenstva, Olimpijskih igara… Lucija Kolić je ujedno diplomirani kineziolog i atletski sudija.

– Ovo mi dođe kao hobi, a u isto vrijeme velika čast i odgovornost raditi, jer je iza mene jedna velika organizacija.

Lucija Kolić (prva s desna)

Certificirane staze postaju standard i sve više organizatora želi ih imati, razliku ipak čini biti u AIMS kalendaru trka. Koliko je to daleko u ovom trenutku od onoga što imamo u BiH teško je procijeniti, ali je sigurno da put ka napretku organizacije trka ide, između ostalog, i preko korektno premjerenih staza.

– Lično sam također trkačica i bitno mi je imati dobar rezultat, ali ako on nije na premjerenoj stazi, onda mi to kvari ukupni ugođaj. Uvijek biram ići trčati samo certificirane staze, ne idem trčati neizmjerene staze jer želim da je moj lični rezultat priznat u svijetu. Sve više trkača želi rezultat koji vrijedi svugdje u svijetu, a vjerodostojan i važeći rezultat se postiže samo na AIMS premjerenoj stazi, kaže Kolić i dodaje da je u Hrvatskoj 90 posto staza izmjereno i certificirano.

– Ljudi postaju sve aktivniji, svijest se mijenja. Dosta ih godišnji odmor želi povezati s nekom trkom i takve certificirane staze ih često privuku. Elitni trkači samo na takve dolaze, a opet i rekreativci žele imati službeni rezultat. Od premjerenih staza organizatori mogu dobiti samo koristi.

Procedura i troškovi

Jednom premjerena staza i dobiveni AIMS certifikat vrijedi 5 godina u slučaju da se staza u međuvremenu ne mijenja.

– Cijena zavisi o dužini, težini staze, šta sve zahtjeva organizator i drugim detaljima, ali to su simbolične nadoknade. U svakom slučaju su nadoknade na Balkanu prilagođene životnim standardima i sigurno su cijene manje nego na zapadu. Takav je bio cilj AIMS-a, da se omogući organizatorima u ovim zemljama povoljnije rješenje ovog pitanja, kaže Kolić.

Organizator je dužan riješiti troškove puta i osigurati noćenje mjeritelju koji dolazi najjefitnijom prijevoznom opcijom, zatim bicikl koji je nužan pri mjerenju staze i policijsku pratnju kao osiguranje pri obavljanju posla.

– Na prednji kotač se postavlja Jones counter i kalibrira bicikl na stazi za kalibraciju koju mjeritelj izmjeri čeličnim metrom. Potom se izmjeri trasa trke koju je zamislio organizator pa još jednom kalibrira bicikl. Nakon toga mjeritelj preračunava podatke i dobije dužinu trase koju je mjerio. Ako je dužina trase duža ili kraća od potrebne obaveza mjeritelja je uštimati je na potrebnu dužinu. Mjeritelj osim AIMS-u šalje i organizatoru izvještaj o mjerenju sa jasno objašnjenim kritičnim tačkama kao što su start, cilj, okretišta kako bi organizator znao pravilno postaviti stazu.

Proceduru početi bar dva mjeseca prije

Lucija Kolić iza sebe ima oko 50 premjerenih staza za ulične trke, odnosno takmičenja u brzom hodanju, trčanju i biciklizmu.

– Čim organizator zbog mjerenja staze pošalje upit AIMS-u, preko kojeg bi u pravilu trebao početi proces certifikacije, nadležni na teren šalje najbližeg raspoloživog mjeritelja. Upit se može poslati i direktno mjeritelju koji onda mora obavijestiti AIMS o tome. Sav posao od trenutka slanja izvještaja do izdavanja certifikata ne traje duže od deset dana, pojašnjava Kolić.

Ipak, savjet je – javiti se barem dva mjeseca prije održavanja trke da bi dobili certifikat.

– Diljem svijeta se organizira puno trka, a mjeritelja nema dovoljno, napomenula je.

Način mjerenja je transparentan, a svako na službenoj stranici AIMS-a može naći priručnik o metodi mjerenja gdje je sve detaljno pojašnjeno.

Vaši komentari

Banner