MUZIKA I TRČANJE: Možemo li poboljšati performanse?

Za mnoge trkače sastavni dio treninga uključuje omiljenu playlist-u i slušalice. Kakav je utjecaj muzike i motivacije koju nam pruža za trčanje, saznajte u nastavku.

2367
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Istraživanja među rekreativnim trkačima koji su trenirali na traci za trčanje su pokazala kako muzika može biti dobar motivator.

Dalje se navodi kako je unos kisika bio za sedam posto manji u odnosu na trening bez muzike. Isto tako kretnje tokom treninga su konstantnije što čini utrošak energije manjim. Na kraju kao zaključak se navodi da rast performansi iznosi do 15 posto, dok je broj otkucaja srca i koncentracija laktata ostala ista.

Kakvu muziku slušati tokom treninga? Idealno je slušati onu čiji tempo odgovara intenzitetu treninga. Tako za umjerene treninge je zvuk od 90–120 bitova po minuti, a za treninge visokog intenziteta on je nešto veći, 120–150 bpm.

Ovdje svakako treba voditi računa o pravilnom izboru melodija uz koje želite trenirati. Treba uzeti u obzir radi li se o intervalnom treningu, tada pjesma treba uključivati brže i sporije dijelove u razmaku 120 do 145 bpm.

Mnogo je faktora na koje trkač treba obratiti pažnju tokom trčanja sa slušalicama na ušima: vremenski uslovi, teren po kojem trči, saobraćaj… Isto tako stalno doziranje muzike tokom treninga može preopteretiti trkača, ukazati na umor i istrošenost nakon dugog vremena prakticiranja ove rutine.

Trčanje na traci sa muzikom je mnogo lakše i sigurnije. Ukoliko se odlučite da svoj sljedeći trening dozirate s muzikom u ušima, ovdje možete pronaći odgovarajuće playliste-e zavisno o tempu trčanja.

(Izvor: datasport)

Vaši komentari

Banner