STAZAMA BOSNE SREBRENE: Trka na 10 kilometara u Srebrenici na rasporedu 9. maja

U nedjelju 9. maja 2021. godine, sa startom u 16 sati, će u Srebrenici biti održana prva međunarodna cestovna trka na 10 kilometara, “Stazama Bosne Srebrene”.

1804
Ćamil Duraković (bivši načelnik Opštine Srebrenica), Darko Lončar (predsjednik udruženja), Mladen Grujičić (načelnik Opštine Srebrenica)

Moje trčanje – trcanje.net

Organizator je udruženje “Dečki u plavom” iz Sarajeva koje će biti domaćin događaja uz podršku Opštine Srebrenica.

AIMS staza

Udruženje “Dečki u plavom” je ljeta prošle godine bilo domaćin prvog od AIMS-a (Asocijacija međunarodnih maratona i trka na duge staze, koja djeluje pri Svjetskoj atletici, odnosno bivšem IAAF-u) certificiranog cestovnog maratona, Two Cities Marathon, te niza drugih trkačkih događaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Prošlog vikenda su AIMS mjeritelji svoj zadatak obavili i u Srebrenici gdje će trkači također imati priliku oprobati se na regularno premjerenoj distanci od 10 kilometara.

– U Srebrenici očekujemo najbolje domaće, ali i regionalne atletičare, koji će trčati pod prismotrom Seada Konde, rekordera BiH na 10 kilometara (29:29.8 – 1975. godine) i u maratonu (2:15:55 – 1975. godine), koji će ovdje biti u funkciji kontrolora regularnosti. Već imamo planove i za sljedeću godinu kad ćemo imati trku za rekreativce na 3 kilometra i za djecu na 1 kilometar, rekao je predsjednik udruženja “Dečki u plavom”, Darko Lončar.

OVDJE provjerite naš kalendar trka.

Do 300 učesnika

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj takmičara na ovoj trci je limitiran na 300 učesnika, uz pridržavanje svih higijensko – epidemioloških mjera. Organizatori su odlučili osigurati i besplatne startnine za:

– trkače sa područja opštine Srebrenica,

– osobe sa invaliditetom.

Udruženje “Dečki u plavom” ovim projektom teži obogatiti društvene sadržaje u Srebrenici, učiniti ovaj grad mjestom okupljanja trkača iz BiH i regije te na taj način privući veliki broj posjetilaca i turista u Srebrenicu, koja obiluje prirodnim ljepotama.

Svi zainteresovani trkači na trku se mogu prijaviti putem LINK-a ili preko stranice udruženja (OVDJE).

Krajnji rok za prijave je 23. april 2021. godine.

Posebne napomene

Prije trke u Srebrenici Udruženje “Dečki u plavom” će biti domaćin i sportsko-ekološke trke “TRČIM. UŽIVAM. RECIKLIRAM.” koja se održava u Sarajevu 24. aprila 2021. sa početkom u 16 sati. Prijave su otvorene putem LINK-a do 15. aprila 2021. godine.

Iz organizacije posebno napominju da su na trci u Srebrenici strogo zabranjena bilo kakva politička, nacionalna i slična obilježja kako bi događaj protekao potpuno u sportskom tonu i bez ikakvih podjela. Nastupiti se može isključivo u službenoj majici trke ili u bijeloj majici bez bilo kakvih slogana, poruka ili oznaka. Svako kršenje spomenutih pravila dovodi do diskvalifikacije.

Ciljevi su vratiti sport i osmijeh na ulice Srebrenice.

Bosna Srebrena

Srebrenica se u srednjovjekovnim izvorima prvi put spominje davne 1291. godine, nakon čega je po njoj naziv dobila i franjevačka provincija Bosna Srebrena, čija je zadaća bila širiti prosvjetu i kulturu. Po tome je i ova trka dobila svoj naziv.

Franjevačka provincija Bosna Srebrena je jedina ustanova koja neprekinuto djeluje na ovim prostorima od srednjeg vijeka. Bosna Srebrena je jedno vrijeme obuhvatala prostore daleko izvan granica Bosne i Hercegovine, prostiravši se od Jadranskog mora sve do Budima i Sofije. U Srebrenici je postojala kovnica novca, a grad je imao svoje sudstvo i pečat. Krajem 14. vijeka je Srebrenica postala najvažnije rudarsko središte i najznačajnije gradsko naselje bosanske države.

Vaši komentari

Banner