JOSEPHINE JOSEY MINTEL: Dok sam u BiH, želim trčati u što više različitih mjesta ove zemlje

Nova lica u vrhu poretka nisu baš česta na trkama u Bosni i Hercegovini, ali ih je Sarajevski polumaraton često privlačio u prošlosti, pa tako i u nedjelju 19. septembra.

1563
Sarajevski polumaraton (Foto: Jadran Čilić)
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Drugi u muškoj konkurenciji je bio Rus Ivan Bubnov, dok je drugoplasirana u ženskoj konkurenciji bila Amerikanka Josephine Mintel.

Ne samo da je ona novo lice na ovoj trci, nego i osvježenje za kompletnu trkačku scenu BiH, gdje se planira redovno takmičiti u sljedećem periodu.

Prva trka u BiH

Zanimljivo je da je ona trčala u dresu Atletskog kluba Sarajevo, a ostvarila je i lični rekord sa 1:23:56. Josey Mintel je odnedavno stanovnica Sarajeva, a kaže da će tako biti najmanje do maja iduće godine.

– Ovdje sam sa stipendijom, da učim jezik i radim u lokalnom Udruženju za postkonfliktna istraživanja, objašnjava Josey.

Počela je trčati tokom srednjoškolskog obrazovanja u SAD-u.

– Potom sam se počela takmičiti za moj univerzitet Johns Hopkins (Baltimore, Maryland). Nakon toga sam se preselila u Njemačku na master studije, gdje sam se takmičila za privatni klub Leichatletikgemeinschaft Göttingen. Od 2018. do 2020. godine sam živila na Kosovu, gdje sam se često takmičila u uličnim i trail trkama po Balkanu. Ipak tek prošlog vikenda sam imala svoje prvo takmičenje u Bosni i Hercegovini.

Lijepo je trčati u Sarajevu

Dojmovi sa Sarajevskog polumaratona?

Trka je bila fantastična – vrlo dobro organizirana, sa puno dobre energije, pa čak i sa orkestrom koji svira na stazi. Bilo mi je jako zabavno i nadam se da ću ovu trku ponoviti, možda čak sljedeće godine ili nekad u budućnosti. Veliko hvala organizatorima događaja na tako dobro obavljenom poslu, kazala je Josey Mintel.

Ona već ima određena iskustva sa trčanjem u Sarajevu i dosad su isključivo pozitivna.

– Lijepo je trčati u Sarajevu; možete trčati po ravnim stazama uz rijeku ili po trail stazama u planinama, što je meni najdraže. Nadam se da ću posjetiti što više predjela Bosne i Hercegovine i trčati u različitim mjestima zemlje dok sam ovdje. Moram reći da me srdačno i toplo dočekao Atletski klub Sarajevo i već su učinili da se osjećam kao članica porodice. Također sam bila vrlo sretna što sam nakon trke upoznala Oliveru Jevtić, Luciju Kimani i druge trkače koji su bili vrlo ugodni i otvoreni ljudi. Nadam se da ću upoznati i trenirati sa što više ljudi dok sam ovdje, izjavila je Josey.

U Sarajevu je uz to ostvarila i dobar rezultat, svakako plasmanski kao druga, a onda i zbog ličnog rekorda (1:23:56) u njenom drugom polumaratonu.

– Prvi polumaraton sam trčala u junu ove godine i to je najduža moja trka dosad. Obično volim trčati kraće trke, na 3 ili 5 kilometara, ali me sve više privlače i duže distance. Još nisam trčala maraton, ali jednog dana sigurno hoću, priča Josey.

Ističe da je možemo očekivati na trkačkoj sceni dok je u BiH. Ne samo na cestovnim i trail trkama, nego i na atletskoj stazi.

Ohrid 2019. (Foto: Dražen Filipović)

Vaši komentari

Banner