BH. TRKE 2021: Održano rekordnih 73 događaja; osam trka sa preko 500 finišera

U 2021. godini ne samo da je održan veliki broj cestovnih i trail trka u Bosni i Hercegovini, nego su i premašene dosadašnje rekordne cifre.

1541
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Za ovu godinu smo dosad najpedantnije evidentirali broj održanih trka, njihove ovogodišnje termine, kao i broj finišera (seniora). U svakom slučaju je to jedinstven spisak bh. trka.

Čak 73 trke su održane ove godine, što je šest više od dosad rekordne 2019. godine kad smo imali 67 trka.

Tendencija rasta

Uz to neke trke zbog pandemije koronavirusa nisu ni u 2021. vraćene u kalendar, a njihov povratak (kao npr. Zenički cener ili Travnička petica) je već najavljen za sljedeću godinu. Također su za sljedeću godinu najavljene i trke koje će imati svoje prvo izdanje pa je već poprilično izvjesno da će po brojnosti trkačkih događaja i 2022. godina biti rekordna.

Ranije brojke

Evidenciju broja trka u BiH smo već ranije vodili pa se možete prisjetiti kroz tekstove da smo do 2015. godine imali manje od 10 trka u BiH, 2018. godine smo ih evidentirali 46, a 2019. godine 67. Prošle, 2020. godine, je u BiH održano 33 trke zbog otkazivanja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Negativni trendovi

Broj trkača ne djeluje da ima tako izraženu tendenciju rasta, jer trke uglavnom bilježe pad broja učesnika u posljednje dvije godine. To je naravno, dobrim dijelom, posebno prošle godine, uzrokovano pandemijom. Evidentan je i pad kvaliteta u organizaciji događaja, a što nikako nije teret koji pada samo na nove trke.

Rekordne cifre

Napomenuli smo da smo brojke vodili prema finišerima – seniorima. Prema tome događaj sa najviše trkača je u 2021. godini bio Mostarski polumaraton koji je imao 1129 finišera (666 na polumaratonu i 463 na 4km). Uz Mostar je najviše učesnika – finišera imao B2B Run Sarajevo (5km) sa 977 trkača. To su jedine dvije trke sa preko 700 finišera, a znamo da su ranije često Sarajevski i Banjalučki polumaraton imali 1000+ finišera. Trail trka sa najviše trkača ove godine je bio Vučko Trail sa 603 finišera na tri distance. U BiH smo ukupno ove godine imali osam trka sa preko 500 finišera.

Bh. lista

U nastavku možete vidjeti detaljan prikaz održanih trka u BiH ove godine, njihove termine i broj finišera. Za planiranje vaših sljedećih trkačkih avantura možete posjetiti MT kalendar u koji su uvrštene samo trke sa otvorenim prijavama. Ostajte zdravo i trčite pametno!


Vaši komentari

Banner