BH. TRKAČKA 2020. GODINA (1): Održane 33 trke, od čega 30 tokom pandemije

Možda vam se na prvu pomisao čini da je broj održanih uličnih i trail trka u Bosni i Hercegovini puno izraženije limitiran u 2020. godini, međutim prebrojavanjem sam stigao do cifre od 33 trke, od čega je njih 30 održano od početka pandemije koronavirusa.

1251
Pandemijski start 2020. godine (Foto: Vladimir Selec)

Piše: Ersan Bijedić

Naravno, to je puno manje od rekordnih 67 iz 2019. godine, ali u pandemiji djeluje dosta solidno.

Iako vjerujem da je to – to, brojke uzmite sa dozom rezerve jer je moguće da je možda neka i ispuštena.

Krenulo je entuzijastično sa Unusual Marathonom u Sarajevu, događajem koji od 2019. otvara trkačku godinu u BiH i koji je tu djelimično zamijenio Split gdje se u februaru opet tradicionalno našlo oko 500 trkača iz BiH. Uslijedili su Gradiški polumaraton i Valter Trail 7. marta i kraj utrkivanja po uobičajenim standardima. Dva dana ranije (5. marta) smo imali prvi slučaj koronavirusa u BiH, a SZO je službeno pandemiju proglasio 11. marta.

Nove trke u 2020. godini su: Valter Trail, Kiseljak 5K, Hranisava Ultra Trail, Zmijanjski ultramaraton, Trči, uživaj recikliraj i Advent Run.

Prva trka održana poslije lockdowna je Igman 10K 21. juna, a sedam dana kasnije se trčao i Banjaluka Spring Trail. Slijede: Summer Termag Challenge, Banjaluka Summer Trail, Jahorina Ultra Trail, Two Cities Marathon, Kiseljak 5K, Kozara Ultra Trail, Stazama Brane Veršića, Hranisava Ultra Trail, Banovićki polumaraton, Čvrsnica Ultra Trail, Zmijanjski ultramaraton, Ramski polumaraton, Mostarski polumaraton, Skakavac Trail, Vidovdanska trka (Brčko), Trka u Kamenu (Trebinje), Vogošća 5K, Trka za mir (Sarajevo), Kakanj za 5, Majevica Trail, Međunarodna trka Velika Kladuša, +1111 Vertical Race, Prnjavor 5K, Maraton za rekreativce (Tuzla), Trka “Kroz Vlasenicu”, Trči, uživaj recikliraj, Advent Run, Banjaluka Winter Trail.

Trka sa najviše učesnika ove godine u BiH je bio Mostarski polumaraton (313 polumaratonaca i 162 trkača na 4km).

Ovdje nisu uvrštene virtuelne i netakmičarske trke (tipa Banjalučki polumaraton), a valja napomenuti da su se tokom godine održavala i takmičenja unutar Atletske rekreativne lige Sarajevo, Banjalučke trkačke lige, Duvanjske trkačke lige, Alfa trail lige i Tuzlanske Trail lige.

Vaši komentari

Banner