BUDITE JAČI I BRŽI: Tri najčešća pitanja vezana za trening snage

Trening snage je neizostavan za sve trkače ukoliko žele napredovati ili zadržati postignutu formu.

2087
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Uz trening snage većinom vežemo razne vrste sprava i tegova. Međutim, snagu možete razvijati i bez dodatne opreme.

Težina vlastitog tijela

To je ujedno i kratki odgovor na pitanje: je li moguće dobiti mišićnu masu služeći se samo težinom svojega tijela? Pravi primjer su svakako gimnastičari. Ukoliko redovito radite sklekove, vaše tijelo će se prilagoditi na dodatno opterećenje i izgraditi potrebne mišiće.

Ali ako radite samo sklekove razvoj mišića će stati. Stoga je tijelu potreban novi stimulans, kroz progresivno vježbanje, a to uključuje različite pozicije ruku, brzinu vježbanja, kako bi se tijelo dalje adaptiralo.

Trbušnjaci za vidljiv “six-pack”?

Mogu li trbušnjaci izgraditi jake i vidljive trbušne mišiće? Trbušnjaci zaista razvijaju jake trbušne mišiće, ali često bez željenih vidljivih promjena. Nažalost nije moguće ciljano topiti masne naslage određenim vježbama. Potrebna je i prilagodba prehrane za bolji metabolizam, kao i negativni kalorijski balans, tj. da više utrošimo nego što unesemo energije.

Topionica masti

Kada smo već kod masnih naslaga: tope li se one samo pri vježbanju niskog intenziteta? Mnogi vjeruju da se masne naslage jedino tope u aerobnoj zoni, odnosno tokom laganog treninga (na oko 130 otkucaja srca). Ovo je krivo. Ukoliko želite izgubiti kilograme matematika je vrlo jednostavna, što više i napornije vježbate, više ćete potrošiti kalorija.

Svakako potrebno je napraviti kvalitetan i uravnotežen miks vježbi snage i izdržljivosti, kvalitetne prehrane i dobrog sna.

(Izvor: datasport)

Vaši komentari

Banner