BANANA: Osim što nam daje energiju, jedna od najvrjednijih namirnica pomaže i u prevenciji brojnih bolesti i stanja

Banana je voće broj 1 kod vodećih svjetskih sportista. Za trkače je nezaobilazna namirnica.

1978
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Istraživanja su dokazala da samo dvije banane daju dovoljno energije za naporan trening od 90 minuta.

Banane sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu u kombinaciji sa vlaknima. Banana daje trenutni, trajni i značajan poticaj energije. Ali energija nije jedini način na koji nam banana može pomoći da ostanemo u formi. Ona pomaže i u prevladavanju ili prevenciji velikog broja bolesti i stanja.

Depresija

Prema nedavnom istraživanju među ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osjećali mnogo bolje nakon što su jeli bananu. To je zato što banane sadrže triptofan, vrstu proteina koji tijelo pretvara u serotonin, za koji se zna da vas opušta, poboljšava raspoloženje i općenito čini da se osjećate sretnije.

PMS

Vitamin B6 koji sadrži reguliše nivo glukoze u krvi, što može uticati na vaše raspoloženje.

Anemija

Bogate gvožđem, banane mogu stimulisati proizvodnju hemoglobina u krvi i tako pomažu u slučajevima anemije.

Krvni pritisak

Ovo jedinstveno tropsko voće je izuzetno bogato kalijumom, a malo soli, što ga čini savršenim za snižavanje krvnog pritiska. U tolikoj mjeri da je američka uprava za hranu i lijekove dozvolila industriji banana da iznosi zvanične tvrdnje o sposobnosti voća da smanji rizik od krvnog pritiska i moždanog udara.

Snaga mozga

Istraživanja su pokazala da voće puno kalija može pomoći u učenju tako što učenike čini koncentriranijim.

Zatvor

Visok sadržaj vlakana, uključujući banane u ishrani, može pomoći u obnavljanju normalnog rada crijeva, pomažući u prevladavanju problema bez pribjegavanja laksativima.

Mamurluk

Jedan od najbržih načina da izliječite mamurluk je da napravite milkshake od banane, zaslađen medom. Banana smiruje želudac i uz pomoć meda podiže nivo šećera u krvi, dok mlijeko umiruje i obnavlja – hidratizira vaš sistem.

Jutarnja mučnina

Grickanje banane između obroka pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi i izbjegavanju jutarnje mučnine.

Ujedi komaraca

Prije nego posegnete za kremom za ubode insekata, pokušajte protrljati zahvaćeno područje s unutarnjom stranom kore banane. Mnogi ga smatraju nevjerovatno uspješnim za smanjenje otoka i iritacije.

Živci

Banane su bogate vitaminima B koji pomažu u smirivanju nervnog sistema.

Čirevi

Banana se koristi kao dijetalna hrana protiv crijevnih tegoba zbog svoje mekane teksture i glatkoće. Također neutralizira pretjeranu kiselost i smanjuje iritaciju oblaganjem sluznice želuca.

Pušenje

Banane mogu pomoći ljudima koji pokušavaju da ostave pušenje. B6, B12 koje sadrže, kao i kalijum i magnezijum koji se nalaze u njima, pomažu tijelu da se oporavi od posljedica ostavljanja nikotina.

Stres

Kalijum je vitalni mineral, koji pomaže u normalizaciji otkucaja srca, šalje kiseonik u mozak i reguliše ravnotežu vode u vašem telu. Kada smo pod stresom, ubrzava se naš metabolizam, čime se smanjuje nivo kalijuma. To se može izbalansirati uz pomoć banane s visokim sadržajem kalija.

Moždani udari

Prema istraživanju u The New England Journal of Medicine, konzumiranje banana kao dio redovne prehrane može smanjiti rizik od smrti od moždanog udara za čak 40 posto!

Dakle, banana je zaista prirodni lijek za mnoge bolesti. Kada je uporedite sa jabukom, ona ima četiri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa i dva puta više drugih vitamina i minerala. Takođe je bogata kalijumom i jedna je od najvrjednijih namirnica.

Vaši komentari

Banner