Za trčanje je potrebno malo! Koliko malo?

Uz sav ovaj pozitivan „boom“ rekreativnog trčanja i ogroman rastući trend u 2016. i 2017. godini često nam stižu upiti o tome kako započeti. Pozitivan efekt brojnih polaznika škola trčanja ili hrabrih samostalnih kolega je i taj što sa njihovom masovnošću ovog proljeća je odjek i glas o trčanju mnogo jači nego prije. Tako dolazimo do toga da su mnogi ljudi koji ne trče saznali o tome i zainteresiralo ih je. Razmišljaju i informiraju se kako napraviti posljednji napor i započeti. Pored onoga najvažnijeg „odlučio/la sam“ i „ja to hoću“, potrebno je pripremiti i ono podjednako važno, a to je adekvatna oprema kako bi početak bio što ugodniji.

1222

Sigurno ste često čitali ili čuli negdje da se govori kako je trčanje najjednostavniji i jako jeftin sport. Obujete patike i trčite. Je li to uistinu tako?

Tu dolazimo do pitanja iz naslova. U startu za pravilan početak i ne izgleda tako jednostavno. Pod adekvatnom opremom se podrazumijevaju patike koje su namijenjene za trčanje, a ne prve na koje naletimo i bilo kakve patike iz police. Zatim, ne pamučna majica i šorc nego od materijala koji odvode znoj od tijela vani dok ga pamuk zadržava.

Kada budete imali određeni trkački staž, barem pola godine, tada ukoliko budete u mogućnosti možete reći i priuštiti si da vam trčanje bude skup sport. Kupiti opremu od najpoznatijih i najkvalitetnijih brendova. Kao jednom početniku to vam nije potrebno. Niti se trebate previše opterećivati s tim.

U Bosni i Hercegovini po trenutnom stanju, i kupovne moći građana i cijena u sportskim trgovinama, možete pronaći sasvim solidne patike za trčanje od 70 – 120 konvertibilnih maraka. Dry-fit majicu za trčanje od 20 – 40 KM. Te šorc, tajice i slično, od 20 – 50 KM. Na početku vam nije nužno imati niti posebne čarape za trčanje, niti skupocjene satove na rukama za mjerenje i sve ostalo što kasnije možete ali i ne morate postepeno nabavljati i dodavati u vašu zbirku pomagala za trening. Dovoljno je na smartphone instalirati jednu od brojnih besplatnih aplikacija pomoću koje možete pratiti u sasvim dovoljnoj mjeri vaše treninge kao jednu vrstu trkačkog dnevnika i crpiti dio inspiracije prateći stalni napredak.

888e766ad9f75046227955087cfa55fb5829

Po spomenutim cijenama, ako uzmemo neki srednji iznos, možemo doći do računice da trebate uložiti otprilike 150 konvertibilnih maraka i možete startati sa trčanjem. Ako razmislimo na što sve u jednom mjesecu znamo baciti novce, na razne nebitne stvari, onda je pomenuti iznos za opremu itekako prihvatljiv. I ne samo to nego ćete već nakon nekog perioda uvidjeti da je ta cijena smiješna, a razni benefiti od trčanja nemjerljivi. Zamislite da ste za samo tih 150 konvertibilnih maraka promijenili životne navike drastično i unaprijedili kvalitetu življenja.

Stoga nemojte se dugo razmišljati nego djelujte što prije, vrlo je jednostavno: trčanje je jeftin sport. Trčite za zdravlje!

Vaši komentari

Banner