5K UTRKA: Novi specijalitet iz kuhinje Stolačkog cenera za (g)astroljupce muzeja pod otvorenim nebom

Uz već poznatu 10k rutu, kao glavno jelo servirano uz prilog od kulturno-historijske baštine sa daškom hercegovačkog podneblja; te (kvarimo iznenađenje, da) dezert od smokvara kao na prošlogodišnjem Ceneru - ove godine Vam organizatori spremaju dodatak navedenom slijedu - 5k utrku, pažljivo odabranu za svakog trkačkog sladokusca: pa čak i za one sa najzahtjevnijim trkačkim nepcima!

824

Moje trčanje – trcanje.net

Naime, organizatori sada već drugog po redu Stolačkog Cenera zakazanog za 21.5.2022., odlučili su se za uvođenje sve popularnijeg trkačkog 5k segmenta.

A razlozi da se upravo Vi odlučite za njega su sljedeći…

Prije svega, u trkačkom smislu 5k utrka predstavlja idealan omjer dužine pruge i svježine koja preostaje nakon utrke za sve ostale aktivnosti, čineći je tako primamljivom i za rekreativce – a i one koji žele testirati svoje sposobnosti!

Nadalje, imajući na umu kako je 5k zapravo svemir u malom: gdje bolje prigode da sve navedeno stane, nego pod stolačko nebo!

Kako bismo opravdali status grada muzeja, naši kustosi ukratko će Vas provesti kroz galeriju premijerne 5k izložbe 21. maja u Stocu.

Više o Stolačkom ceneru saznajte iz OVOG TEKST-a.

Ruta kreće iz parka sa bistrom čuvenog bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara, odakle takmičari nastavljaju prolaskom pored Careve džamije Sultana Selima (1519. god.); odakle dolaze u centar grada, pratnju im čineći smaragdna ljepotica Bregava koja ih odvodi svojim zamamnim pokretima ka putu za antički grad Daorson… u prolazu srećete jednu od monoteističkih religioznih znamenitosti – grob Moshe Danona, a kao da to već nije dovoljno; put Vas ovaj put navodi ispod Starog grada Vidoškog, te pored Crkve Svetog Ilije (1902. god.) – kao i Turkovića kule: odakle se 5-kilometarski krug kroz Stolac zatvara sa početnom tačkom u gradskom parku!

Dođite u Stolac 21.5.2022. i postanite dio tradicije Stolačkog cenera!

Prijaviti se možete na ovom LINK-u.

Vaši komentari

Banner