OTEŽANO TRENIRANJE: Utjecaj ekstremnih uslova na prehranu trkača

Trkači trebaju svoju prehranu prilagoditi ekstremnim vanjskim uslovima, bilo da je riječ o visokim ili niskim temperaturama, ili velikoj nadmorskoj visini.

1191
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Sve više se susrećemo sa ekstremnim vremenskim uslovima tokom sportskih takmičenja. Primjeri su ovogodišnje zimske olimpijske igre u Pekingu, kao i prošlogodišnje ljetne u Tokiju.

Naše tijelo je sposobno ostvariti nevjerojatne rezultate u takvim uslovima, uz ispravan trening, odijevanje i prehranu.

Prehrana na visokim nadmorskim visinama

Na višim nadmorskim visinama pritisak zraka opada, što smanjuje dostupnu količinu kisika. U isto vrijeme potreban je veći unos tekućine zbog hladnog i suhog zraka te bržeg ritma disanja. Povećan gubitak tečnosti može dovesti do pojave glavobolja.

U takvim uslovima povećava se utrošak energije u stanju mirovanja, a u isto vrijeme smanjen je apetit. To može dovesti do ograničenja u treningu i neželjenog gubitka težine. Osobito je to izraženo u trening kampovima gdje je volumen treniranja veći od normalnog.

Stoga treba pripaziti na dovoljan unos visokokalorične hrane i hrane bogate mastima. Sportisti koji putuju u trening kampove na visokoj nadmorskoj visini trebaju pratiti nivo željeza u krvi kako ne bi došlo do naglog gubitka istog.

Prehrana na visokim temperaturama

Ekstremno vrela i vlažna okolina može dovesti ne samo do fizičkog, nego i do povećanog psihičkog stresa tokom treninga ili takmičenja. Mnoge publikacije pokazuje vezu između ekstremne vrućine i gubitka performansi.

Balans unosa tekućine je ključan u takvim uslovima. Učestalost unosa tekućine ovdje je individualna i zavisi od mnoštva faktora, poput brzine znojenja, gubitka soli, fizičke iscrpljenosti

Problemi probave su često vezani uz treniranje na vrućini. Česta i pravilna hidracija i prehrana je ovdje nužna.

Prehrana na hladnoći

Treninzi na ekstremnoj hladnoći mogu utjecati na respiratorni sistem. Ozebline i hipotermija su glavni simptomi. Osobito kod trkača koji imaju manju mišićnu masu i postotak masti ili ograničene zalihe ugljikohidrata hipotermija je češća.

Pravilan i slojevit način oblačenja te redovan unos tekućine je ovdje ključan. Također treba paziti na povećan unos ugljikohidrata zbog veće potrošnje istih. Topla jela i napici su dobrodošli.

Kod bavljenja sportom u ekstremnim uslovima potrebno je napraviti dobar plan kako bi ostvarili maksimalne performanse.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner