TRENER TRČANJA: Prednosti ulaganja u stručno vodstvo

Bilo da ste tek počeli trčati ili ste iskusni trkač, postoje benefiti koje možete izvući iz rada sa profesionalcem.

1767

Moje trčanje – trcanje.net

Postoje hiljade planova treninga koje možete preuzeti na internetu, a angažiranje trenera trčanja može se činiti luksuzom.

Ali raditi s nekim kvalificiranim pomaže vam da postignete svoj cilj i izbjegnete određene opasnosti. To posebno vrijedi za nove trkače koji češće dolaze u probleme sa povredama.

Bez obzira na to tražite li lični rekord ili da samo izbjegnete povrede, smjernice profesionalca mogu vam pomoći.

1. To je investicija

Kada svoj teško zarađeni novac izdvojite za npr. članstvo u teretani, želite da se uloženi novac isplati. Isto vrijedi i za ulaganje u trenera – bilo da se radi o ličnom ili virtuelnom odnosu. Ljude na vježbanje motivira mogućnost gubitka novca.

Jedna je stvar samo reći da ćete nešto učiniti, a druga je stvar uložiti novac kako biste se posvetili.

2. Trener vas smatra odgovornim

Recimo da želite istrčati kvalifikaciju za Bostonski maraton. Reći svoj cilj nekome čije mišljenje poštujete (poput trenera trčanja) pomoći će vam da ga ostvarite.

Ako vježbate s trenerom, velike su šanse da ćete se više potruditi nego ako trčite sami: ljudi koji su vježbali s nekim za koga su mislili da je bolji od njih, vježbali su do 200 posto jače i dulje od drugih, prema objavljenim istraživanjima u Annals of Behavioral Medicine. Puno je lakše odustati kada vas niko drugi ne gura, zar ne?

3. Mogu vam pomoći da pametno trenirate

Četrdeset i šest posto trkača koji su trčali u prosjeku nešto više od 15km sedmično prijavilo je neku vrstu povrede tokom godine dana u studiji koju je 2021. provelo Sveučilište u Göteborgu. Dok online planovi mogu dati smjernice za vaš trening, trener može propisati treninge koji su posebno prilagođeni vašim ciljevima, vašem životu i vašem tijelu.

Kada slijedite opći plan, lako ga je shvatiti preozbiljno i biti opsjednut postizanjem svakog treninga, svake udaljenosti, svakog tempa. To može dovesti do pretreniranosti i izgaranja ako ne slušate svoje tijelo.

4. Istrenirani su da uočavaju slabosti

Trčanje je sport koji se ponavlja i predstavlja veliki stres za vaše tijelo. Velike su šanse da imate neke neravnoteže ili asimetrije. Vjerovatno ih niti ne primjećujete. Trener je obučen uočiti te neravnoteže prije nego što postanu povrede. Trener može propisati trening snage i mobilnosti koji će vam pomoći da ispravite sve probleme u svojoj formi i koji vam može uštedjeti godine neuspjelih pokušaja da postignete svoje ciljeve.

5. Gledaju širu sliku

Možda ste imali loš trening ili trku. To je međutim dio procesa, a trenerov posao je da vas spriječi da skrenete sa svog puta. Posao trenera je pružiti ohrabrenje i proslaviti pobjede – ali jednako važnim smatraju pomoći vam da na loš trening gledate kao na vrstu mentalnog treninga za dan trke, ili na lošu trku kao značajno iskustvo za sljedeću. Trener gleda širu sliku čak i kada vi ne možete – a to je od neprocjenjive vrijednosti.

(Izvor: runnersworld.com)

Vaši komentari

Banner