DA ILI NE: Trening tokom godišnjih odmora

Što se događa ako ne trenirate tokom ljetnih godišnjih odmora?

1476
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Godišnji odmori su tu i postavlja se pitanje treba li na odmor ponijeti patike za trčanje ili ne?

Hoćete li izgubiti svoju pažljivo izgrađenu kondiciju ako dvije ili čak četiri sedmice ne radite trening izdržljivosti?

Kakvi su vam ciljevi?

Kao što je često slučaj, odgovor se svodi na “zavisi”. Stvar je u tome pripremate li se posebno za važno takmičenje, ili je vaš sljedeći takmičarski cilj daleko. Ako se ovo prvo odnosi na vas, duga pauza je kontraproduktivna. Ali ako trenutno trenirate bez određenog takmičarskog cilja, možete mirne savjesti uzeti pauzu od redovnog treninga. Ovdje treba spomenuti jednu stvar: pauza od treninga često čini čuda. Ponovo se možete pravilno oporaviti, vraća vam se motivacija i psihička spremnost za nastup, popravljaju se manja oštećenja mišićno-koštanog sistema i reguliraju hormonalni nivoi. Ali važno je da se takva pauza desi “samo” jednom, najviše dva puta godišnje, a da u ostatku godine dosljednost karakterizira vaš svakodnevni trening.

Ako niste sigurni

Najvažniji odgovori ukoliko ipak niste sigurni su:

Preskočite li pojedine treninge zbog većeg stepena oporavka bit ćete jaki kao prije godišnjih odmora.
– Uzmete li potpunu sportsku pauzu od 2 sedmice, osjetit ćete blagu razliku u nivou izdržljivosti, jer se broj mitohondrija koji pretvaraju hranu koju unosite u iskoristivu energiju vrlo brzo smanjuje kada ste neaktivni, što dovodi do pada izdržljivosti. Fleksibilnost u bokovima, kralježnici i torzu također je smanjena, jer potrebna količina pokreta više nije maksimalna.
– Ako ste sportista izdržljivosti sa pauzom koja traje duže od 2 sedmice, također ćete primijetiti gubitak snage uz smanjenu fleksibilnost i sve veći pad izdržljivosti. Spora mišićna vlakna gube svoju maksimalnu snagu.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner