HOKA ONE ONE CARBON X 3: Multifunkcionalna opcija sa specifičnom namjenom za sve iznimno udaljeno

Gdje smjestiti patiku Hoka One One Carbon X 3?

1891
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Koristio sam je u različitim vrstama treninga tokom 169 istrčanih kilometara u njima da bih pokušao shvatiti smisao i namjenu.

Namjena

Hoka One One Carbon X 3 ima karbonsku pločicu duž cijelog stopala, ali ipak nije izraženo brza patika, dok je (po punoj cijeni) dosta skupa da bih je nazvao samo trening patikom. Jako je udobna na laganim trčanjima, u intervalnom treningu i za tempo služi svrsi, nije spora, ali je lično pored drugih karbonskih modela ne bih koristio za trke. Ipak nema puno tih modela koje bih na trci koristio ispred njih.

Hoka One One Carbon X 3 je za:

– maratonce koji žele završiti trku umjesto postavljanja ličnog rekorda;

– ultra udaljenosti u umjerenom do bržem tempu;

– duga trčanja idealna opcija;

– regularnu upotrebu na svim vrstama treninga.

Specifičnost

Jedinu specifičnost koju bih joj prišio su duga trčanja za koja itekako vrijedi. Odradio sam dvije dužine u njima (36km i 53km), i tu se otvorio smisao za mene jer u sklopu njih nisam imao nikakvih poteškoća sa žuljevima, noktima ili slično, a stopala su ostala potpuno bez problema. Za mene ovo ponekad nije slučaj u patikama (posebno Nike modelima) koje imaju sužen dio oko prstiju. Hoka One One Carbon X 3 je jako udobna patika, sa širokim pletenim gornjištem koje lijepo osigurava noge od svih oblika “overuse” povrjeđivanja.

Komfor viška?

Upravo taj prednji dio međutim mnogi recenzenti ocjenjuju negativnim jer je širi nego u njihovom prethodniku, modelu 2, zbog čega cijene da “ne zaključava“ stopalo dovoljno dobro. Ali ako želite trčati maraton ili nešto duže, onda je ovo pozitivna karakteristika patike.

Sigurno da su u drugim modelima koje nosim stopala čvršće stisnuta u patikama, što ima svoje svojstvo na bržim trkama (do dužine polumaratona), ali zato sam Carbon X 3 probao na tempo treningu i nisam osjetio nikakav problem s tim. Pertle treba stegnuti kao i na svim drugim modelima i onda u Carbon X 3 udobnosti nema ništa labavo kako bi na prvi pogled sugerirala pomalo glomazna patika. Na dužim trčanjima pružaju potrebni komfor i osiguravaju stopala, a vrlo lako se navlače na noge, što ih dosta razlikuje u odnosu na neke druge “racing” modele.

Karakteristike

Neke od karakteristika modela Hoka One One Carbon X 3:

Laganije su od prethodnog modela, sa 242 grama za muškarce i 214 grama za žene, iako djeluju kao da bi mogle biti teže;

Ventilacija gornjeg pletenog dijela je izvrsna, stopala ostaju hladna i suha po toplom vremenu. Ovakav pleteni gornji dio je novost u odnosu na prethodni model;

– Patike su očito napravljene da traju dugo i u različitim temperaturnim i vremenskim prilikama, također i na različitim terenima jer đon dobro apsorbira sve. Ipak one su primarno cestovne patike;

– Imaju karbonsku pločicu, Meta-Rocker “pogon” sa niskim padom prsti – peta (5mm) i Profly X pjenasti đon dvostruke gustoće koji omogućuje mekano zaustavljanje i udobno kretanje.

Zaključak

Hoka One One Carbon X 3 je idealan izbor i pouzdan partner za sve što je iznimno udaljeno. Patike nisu najbrža opcija, ali daleko od toga da su spore. Imaju široku namjenu, koriste za sve vrste treninga, ali i trke. Specifično su efikasne samo za duga trčanja. Napravljene su da dugo izdrže i zato mogu koristiti kao multifunkcionalna opcija.

Vaši komentari

Banner