NOVA STUDIJA: Visokointenzivni trening smanjuje rizik od razvoja metastaza raka za 72 posto

Nova medicinska studija sa Univerziteta u Tel Avivu (Izrael) otkrila je da rizik od razvoja metastaza raka, vodećeg uzroka smrti u Izraelu, pada do 72 posto uz redovnu aerobnu vježbu visokog intenziteta.

3121
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Studija ističe metabolički štit izazvan vježbanjem koji blokira progresiju raka i širenje metastaza. Ovo istraživanje je objavljenu u časopisu “Cancer Research”.

Istraživački projekt proveo je tim s Medicinskog fakulteta Sackler, Univerziteta u Tel Avivu, a predvodili su ga profesor Carmit Levy sa Odsjeka za ljudsku genetiku i biohemiju i dr. Yftach Gepner sa Škole javnog zdravstva i Sportskog instituta Sylvan Adams.

Takmičenje za energiju

Pokazuje kako aerobna vježba visokog intenziteta, koja svoju energiju crpi iz šećera, može značajno smanjiti rizik od metastaza raka.

– Naša je studija prva koja istražuje uticaj vježbanja na unutrašnje organe u kojima se obično razvijaju metastaze, kao što su pluća, jetra i limfni čvorovi. Ispitivanjem stanica ovih organa otkrili smo porast broja receptora za glukozu tokom aerobne aktivnosti visokog intenziteta – povećavajući unos glukoze i pretvarajući organe u efikasne strojeve za potrošnju energije, vrlo slično mišićima, rekla je profesor Carmit Levy i dodala:

– Pretpostavljamo da se to događa jer se organi moraju takmičiti za izvore šećera sa mišićima, za koje je poznato da sagorijevaju velike količine glukoze tokom treninga. Slijedom toga, ako se razvije rak, oštra konkurencija oko glukoze smanjuje dostupnost energije koja je ključna za metastaze. Štoviše, kada osoba redovno vježba, ovo stanje postaje trajno: tkiva unutrašnjih organa se mijenjaju i postaju slična mišićnom tkivu.

Prof. Carmit Levy i Dr. Yftach Gepner

Visoki intenzitet

Levy ističe da vježbanje mijenja cijelo tijelo tako da se rak ne može širiti, a primarni tumor također se smanjuje u veličini.

– Naši rezultati pokazuju da, za razliku od tjelovježbe za sagorijevanje masti, koja je relativno umjerena, aerobna aktivnost visokog intenziteta pomaže u prevenciji raka. Ako je optimalni raspon intenziteta za sagorijevanje masti 65 – 70 posto od maksimalnog broja otkucaja srca, sagorijevanje šećera zahtijeva trening na 80 – 85 posto – čak i samo u kratkim intervalima. Na primjer: jednominutni sprint interval nakon kojeg slijedi hodanje, zatim još jedan sprint interval. Naši rezultati sugeriraju da bi zdravi pojedinci također trebali uključiti komponente visokog intenziteta u njihovim fitness programima, izjavio je dr. Yftach Gepner.

Maksimiziranje prevencije

Dok su ovakvi intervali nekada bili tipični samo za režime treninga profesionalnih sportista, danas se pojavljuju u rasporedima sportista amatera i na redovnim časovima fitnessa. Također su prisutni u rutinama vježbanja usmjerenih na rehabilitaciju srca i pluća.

– Mora se naglasiti da tjelesna vježba, sa svojim jedinstvenim metaboličkim i fiziološkim učincima, pokazuje viši nivo prevencije raka od bilo kojeg lijeka ili medicinske intervencije do sada, rekao je Gepner.

Dok su prijašnje studije pokazale da tjelovježba smanjuje rizik od raka do 35 posto, Levy i Gepner uspjeli su proučavati na dubljem nivou i pokazati da aerobna tjelovježba visokog intenziteta može maksimizirati prevenciju raka.

Zaključak

Prema studiji vježbanje mijenja cijelo tijelo tako da se rak ne može širiti, a primarni tumor također se smanjuje u veličini.

Njeni rezultati sugeriraju da bi zdravi pojedinci također trebali uključiti komponente visokog intenziteta u svoje trening programe. Stručnjaci vjeruju da će buduće studije omogućiti personaliziranu medicinu za prevenciju određenih vrsta raka, sa doktorima koji će pregledavati porodičnu istoriju kako bi preporučili pravu vrstu tjelesne aktivnosti.

(Izvor: english.tau.ac.il)

Vaši komentari

Banner