10 NEPOŽELJNIH OPCIJA: Hrana koju trebate izbjegavati prije trčanja

Možda je trčanje na prazan stomak izvedivo kod jutarnjeg treninga. Međutim dugoprugaši su svjesni važnosti redovite i adekvatne prehrane tokom trenažnog procesa.

1873

Pripremio: Dražen Filipović

Većina trkača već posjeduje prehrambene navike koje njima lično najbolje odgovaraju prije treninga ili utrke.

Međutim za neku hranu je općepoznato da je kontraproduktivna za kvalitetan trening. Ovdje ćemo navesti šta može zasmetati trkačima.

  • Paprike i krastavci nisu preporučivi prije samog trčanja. Koža ovog povrća je toliko bogata vlaknima da je tijelo teško i sporo razgrađuje. Stoga je dobra praksa prije trčanja izbjegavati hranu bogatu vlaknima, jer je razgradnja vrlo duga. Ukoliko se isto povrće skuha puno se lakše probavlja.
  • Iako je životinjsko meso vrlo bogato amino kiselinama i proteinima, ono može stvoriti probavne probleme, ako se konzumira prije treninga. Savjet je konzumirati meso nekoliko sati ranije ili odmah nakon treninga, što će pospješiti oporavak.
  • Paradajz je bogat kalijem, vitaminom C i K. Čak je dokazana veza ove namirnice i boljeg kardiovaskularnog zdravlja. Međutim zbog visoke razine jabučne i limunske kiseline nije dobar prije treninga. U kombinaciji sa maslacem ili sodom bikarbonom smanjuje se nivo kiselina ako baš to želimo jesti prije trčanja.
  • Mahunarke, poput graha ili leće su idealni izvor vlakana za trkače. Općepoznato je da konzumiranje ovih namirnica nosi probleme sa gasovima. Kako bi umanjili ovu nelagodu, potopite grah određeno vrijeme u vodu prije kuhanja. Tokom obroka pijte dosta vode za lakšu probavu. Kombinacija graha i kiselog kupusa dodatno pomaže.

  • Jednostavni ugljikohidrati su bogati šećerom i lako probavljivi, ali nisu vrlo hranjivi. Zbog velikog postotka šećera dolazi do brzog rasta, ali i pada nivoa šećera u krvi. Ovakve oscilacije su nepoželjne, osobito kod dužih treninga. Osjećaj općeg umora, glavobolje i gubitak performansi su naznaka da ovakve namirnice treba izbjegavati. Umjesto samo komada bijelog tosta prije treninga, ubacite u kombinaciju neki namaz, med, sir ili bananu.
  • Masnu hranu prije trčanja isto tako treba izbjegavati. Osobito su se kobnim pokazali sirevi, burgeri, slanina, pizza. Probajte orašaste plodove kao izvor masnoća, avokado ili mozzarellu koja ima visok udio vode.
  • Proteinske pločice su odličan izvor nutrijenata za trkače, zbog malog udjela šećera te visokog vitamina i minerala. Za trkače je presudno prije treninga jesti hranu bogatu ugljikohidratima. Stoga je poželjnije jesti musli ili granola pločice. U proteinskim pločicama možete uživati nakon treninga.
  • Za većinu trkača unos mlijeka ili jogurta prije treninga nije pogodan. Zamijenite ih mliječnim proizvodima sa niskom laktozom, poput kozjeg sira i probiotik jogurta. Alternativa je također mlijeko od soje ili konoplje.
  • Začinjena hrana je također loša ideja prije treninga. Ovo osobito vrijedi za trkače koji nisu navikli svoj stomak i nemaju toleranciju na ljuto.
  • Nisu svi sportski napici isto tako dobri prije trčanja. Mnogi sadrže velike količine šećera. Za trkače se preporučuju izotonična pića kod dužih treninga. Međutim ništa ne može zamijeniti dovoljan unos vode i uravnoteženu prehranu.

(Izvor: runtastic.com )

Vaši komentari

Banner