FRANJO LONČAR: U 69. godini istrčao 300. maraton

Još ljeta 2018. godine Franjo Lončar je u razgovoru za Moje trčanje najavio da mu je cilj istrčati jubilarni 300. maraton u Ljubljani 2022. godine.

1752
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Tu najavu možete pročitati na ovom linku, a iznesena je u trenutku kad je Franjo bio na 260 trka dužine 42.195 metara.

Iako je u međuvremenu cilj kompromitirala i pandemija koronavirusa, odnosno manjak trka, Franjo je ispunio svoje želje. Malu promjenu u planovima je napravila samo povreda pred posljednji izazov. Ljubljana je njegov najdraži maraton i zbog toga je cilj bio tamo upisati 300. trku, ali se nažalost zbog povrede to nije desilo 23. 10. ove godine, već prošlog vikenda u Vukovaru, konkretno u subotu 26. 11. 2022. godine (LINK).

Na vukovarskom Danube maratonu Lončar je u svojoj 69. godini (rođen 10. maja 1954.) istrčao svoj 300. maraton za 3:38:40 (po age – graded kalkulatoru ovaj rezultat vrijedi za 2:44:29).

– Posebno mi je žao što svoj jubilarni 300. maraton nisam istrčao u Ljubljani. Pogotovo mi je krivo što sam u Ljubljani, koju posebno cijenim, trčao svoj 200. i 250. maraton, a susretljivošću organizatora dobio prigodni startni broj. Stoga sam Danube maraton trčao sa tim brojem i tako ipak duh Ljubljane donio u Vukovar gdje sam svoju jubilarnu utrku istrčao u znatno užem krugu istomišljenika, odnosno istinskih zaljubljenika u dugoprugaško trčanje nego što bi to očekivano bilo u Ljubljani, izjavio je Franjo Lončar.

Na Vukovarskom Danube maratonu sa brojem iz Ljubljane: 300

Član Kluba 100 maratona Hrvatske i Cluba Super Marathon Italia je ovim postignućem postao prvi trkač iz Hrvatske sa dosegnutom brojkom od 300 istrčanih maratona. Lončar je inače rodom iz Dervente gdje je živio do rata koji ga je odveo u Zagreb (u kojem je 1978. završio Građevinski fakultet). Upisom 300. maratona (kompletnu listu njegovih trka možete pregledati OVDJE) Lončar će biti uvršten i u prestižnu listu World Megamarathon Ranking 300 + (LINK), odnosno Kluba 300 maratona.

Više o Franji Lončaru i njegovom atletskom putu čitajte OVDJE.

– Po meni, postoje dvije temeljne kategorije cestovnih trkača – oni koji daju naglasak na kvalitetu i oni koji isključivo bildaju kvantitetu skupljajući “recke”. Sebe doživljavam kao utopistu koji namjerava balansirati negdje između, odnosno istovremeno forsirati oba kriterija, što uzima svoj danak u ozljedama. Ozljeda je bilo i na početku dugoprugaškog trčanja kad sam u srednjim godinama nakon aktivne kratkoprugaške karijere, praktično “preko noći” postao dugoprugaš s već spomenutim ambicijama, a i nakon ulaska u sadašnju gerijatrijsku fazu gdje po automatizmu dolazi do pretakanja faze relativno kvalitetnih ostvarenja u onu koja je bliskija skupljačima recki. Tu pak postoje 3 levela (razine) – 100, 300 i 1000 maratona, pojašnjava Lončar.

Nakon što je ušao u Klub 100 maratona, Franjin cilj je automatski postao stići na spisak Kluba 300 maratona.

O trećoj razini uopće nisam niti pomišljao, dodao je.

Sa 300 maratona znači da je samo kroz trke prešao preko 12.658km. Svoj prvi maraton je Lončar istrčao 3. 12. 1995. godine u Firenci za 3:25, dok je lični rekord ostvario 28. 10. 2001. godine u Ljubljani sa 2:47:39. Istrčao je 24 maratona ispod 3 sata. Kompletnu rezultatsku statistiku tih maratona možete provjeriti na LINK-u.

Jedini čovjek sa Ex-Yu prostora koji ima više istrčanih maratona je Drago Boroja iz Futoga kod Novog Sada (još jedan trkač rodom iz BiH, konkretno Starog Sela između Jajca i Donjeg Vakufa) koji je do danas istrčao 448 maratona. Više o Dragi na LINK-u.

– Sada, po dostizanju zacrtanog cilja, moj plan je u komfor zoni, godišnje istrčati 3-4 maratona na bližim destinacijama ne forsirajući previše kvalitetu, odnosno rezultate. Ipak, u podsvijesti znam da neću dopustiti da to ode značajno ispod standarda starosne kategorije, a kad se to dogodi, prestajem sa službenim utrkama i preostale godine namjeravam trčati isključivo za svoj gušt jer je natjecateljski angažman za mene ipak svojevrsni mazohizam, zaključio je Franjo Lončar.

Vaši komentari

Banner