MUDROSTI HALA HIGDONA: Deset misli koje će pomoći vaš trening

Hal Higdon je američki trkač (rođen 17. juna 1931. godine), autor 34 knjige o trčanju, freelance novinar koji je duže nego iko drugi pisao za magazin Runners World.

1492
Hal Higdon (u sredini)
Banner

Pripremio: Ersan Bijedić

Najprodavanija od njegovih knjiga je “Maraton: Ultimativni trening vodič”, a po njegovim kalkulacijama četvrtina miliona trkača je završila maraton koristeći njegove trening programe.

New York Times ga je tako nazvao “kraljem trkačkih trening programa” koji je trenirao milione trkača. Higdon je učestvovao na osam američkih kvalifikacija za Olimpijske igre, a pobijedio je na četiri veteranska svjetska prvenstva. Ima lični rekord u maratonu od 2:21:55, a istrčao je 111 maratona.

On ne posustaje ni sa 91 godinom, pa je i dalje aktivan pišući redovno o trčanju za portale, ali i na svom Twitter profilu. Nedavno je Twitter rangirao njegove najpopularnije objave/misli/savjete o trčanju.

Donosimo ih u nastavku:

1. “Da biste postali dobar trkač, trebate: 1.) pravilno se hraniti, 2.) izgubiti suvišnu tjelesnu masnoću, (3.) ne pušiti i izbjegavati prekomjerno konzumiranje alkohola, (4.) dovoljno spavati i (5.) često trčati. Pravilna kombinacija prehrane i treninga plus preventivno održavanje zdravlja može produžiti život za čak 6 do 9 godina!”

2. “Jednom kad dosegnete 25km, nalazite se na teritoriju dužinskog trčanja. To je tačka u kojoj počinju psihološke i fiziološke promjene.”

3. “U bilo kojoj trci na duge pruge, osim na elitnoj razini, ne pobjeđujete druge, kao što biste mogli u trci na milju ili 100 metara. Umjesto toga, postižete ličnu pobjedu. Ako drugi završe ispred ili iza vas, samo su njihove lične pobjede više ili manje od vaših.”

4. “Potaknite ljude da trče. Što je najvažnije, potaknite ih da počnu.”

5. “Kako vaša kilometraža raste, morate jesti sve više i više hrane, a ne manje. Zapravo, to je razlog zašto neki trkači trče i treniraju za maratone. Da bi jeli.”

6. “Za maratonce debitante, cilj je završiti trku – bez obzira na vrijeme. Ali za veterane, to nije samo trka, već i priprema koja ulazi u trku: stalno gomilanje kilometara, duga trčanja nedjeljom, neizbježni tapering, ceremonijalni aspekti trčanja 42.2km.”

7. “Izbacite junk hranu iz svoje prehrane. Riješite se gaziranih pića i slatkiša sa šećerom. Oslonite se na složene ugljikohidrate: krumpir, jabuke, tjesteninu, hljeb, itd.”

8. “Ključ napretka je dosljednost. Samo trčite dan za danom, sedmicu za sedmicom, godinu za godinom na nivou na kojem se nećete povrijediti.”

9. “Ako pravilno trenirate pred maraton i odaberete razuman tempo za trku, ne bi trebali udariti u zid.”

10. “Za duga trčanja preporučujem da trčite 30 do 90 ILI VIŠE sekundi sporije po milji od tempa trke. Sa ‘ili više’ želim naglasiti da se udaljenost, a ne brzina, najviše računa.”

(Izvor: trainingpeaks.com)

Vaši komentari

Banner