JULIAN ALPS TRAIL RUN: Jedini slovenski trail događaj iz UTMB svjetske serije na rasporedu od 8. do 10. septembra 2023.

Slovenija je mala zelena zemlja koju izdvajaju brojni prirodni dragulji, na jugozapadnom dijelu ima izlaz na Jadransko more, na jugu su tajanstvene šume sa ostacima prašuma, a na sjeveru i sjeverozapadu je prekrivaju Alpe koje se uzdižu do gotovo 3000 m.

737
Foto: Peter Koren
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Upravo u ovom prirodnom dragulju, koji je također zaštićen Nacionalnim parkom Triglav, imate priliku kružiti kroz veličanstvene rute Julian Alps Trail Run by UTMB, trail trke na rasporedu za vikend 8. do 10. septembra 2023. godine.

Julian Alps Trail Run je najveći slovenski trkački trail događaj, koji očekuje više od 3000 trkača iz cijelog svijeta 2023. godine, dio je elitne svjetske serije trail trčanja – UTMB® World series. Ova serija povezuje vodeće međunarodne trail trke i najunikatnija odredišta diljem svijeta. Julian Alps Trail Run by UTMB također je jedini slovenski trail trkački događaj koji je dio ove elitne serije.

Julijske Alpe i Nacionalni park Triglav također su utočište za mnoge divlje životinje. Među najslikovitijima je svakako kozorog kojeg možete pronaći i u logu Julian Alps Trail Run.

Julijske Alpe i njihova okolica nude sve ono što trail trčanje predstavlja – planinske staze, gdje se isprepliću lagani i trčljivi tereni, a ponekad vas iznenade i onim više tehničkim. Za iskusne trail trkače trka nudi udaljenosti od 170, 100 i 60 km, koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Oni koji se tek upoznaju s trail trčanjem, moći će uživati u distancama od 10, 15 ili 25 km, gdje tereni možda i nisu toliko teški, ali nude mrvicu onoga zbog čega se ljudi zaljubljuju u trail trčanje. Više detalja o stazama na LINK-u.

Najduža ruta ove trke obilazi Julijske Alpe i najvišu slovensku planinu Triglav (2864 m). U 170 km vodi vas od kultne doline Soče preko slikovitih vrhova iznad Bohinjskog jezera sve do Bledskog jezera. U međuvremenu, Triglav će vas pratiti i moći ćete mu se diviti pogledom na svoju lijevu stranu. U drugom dijelu prvo se morate popeti do planinarskog doma na Stolu (2174 m), a zatim trčati po prekrasnom grebenu Karavanki, koji se smatra jednim od najljepših dionica za trčanje u Sloveniji. Riječ je o više od 20 km dugom grebenskom području s kojeg se pružaju nevjerovatni vidici na Austriju i najviše vrhove Julijskih Alpa te Nacionalni park Triglav.

Registracija i prijava na ovo takmičenje se može obaviti na OVOM LINK-u, dok više informacija o kompletnom događaju možete saznati na stranici Julian Alps Trail Run.

Foto: Luka Žager Đurić

Šta vidjeti uz stazu?

1. Smaragdna rijeka Soča

Početak najduže staze je u prekrasnoj alpskoj dolini – Dolini Soče, koja je poznata ponajprije po smaragdnoj rijeci Soči. Zbog svoje čarobne boje smatra se jednom od najljepših europskih rijeka. Nedugo nakon starta u Kobaridu, staza će vas odvesti tačno pod vrhove Julijskih Alpa. U područje gdje legendarno mitsko stvorenje Zlatorog čuva svoje blago.

2. Nacionalni park Triglav – Tolminski klanac

Rute će vam pružiti prekrasan pogled na Julijske Alpe i srce Nacionalnog parka Triglav. Također ćete moći otkriti dijelove parka tokom same trke – tako ćete moći doživjeti prekrasna Tolminska korita, koja predstavljaju i najnižu točku parka.

Foto: Dejan Stanič

3. Baška grapa

Najtajanstveniji dio rute čeka vas između Tolmina i Soriške planine. Staze koje ni mještani ne poznaju dobro i mjesta koja su još uvijek zadržala svoju autentičnost i domaću prirodu. Podgorje je to između Tolmina i Bohinja, gdje se često može naći i tajanstveni Zlatorog.

4. Od Soriške planine do Ratitovca

Nakon što napustite Bašku grapu i uspnete se prema Soriškoj planini, dočekat će vas izuzetan pogled na našu najvišu planinu – Triglav, 2864 m. Sljedećih 10 km provest ćete dosta vremena na slikovitom grebenu sve do Ratitovca. Triglav i ostali vrhovi Julijskih Alpa pratit će vas cijelo vrijeme s vaše lijeve strane. Ako pogledate malo dalje u dolinu, primijetiti ćete i Bohinjsko jezero koje se smatra prirodnim draguljem Julijskih Alpa.

5. Divljina tajanstvenih šuma na Jelovici

Tajanstvene i divlje šume Jelovice pratit će vas više od 10 km. Moćna visoravan Jelovica se smatra jednim od manje istraženih područja u Sloveniji. Visoko drveće i čista divljina.

6. Svjetski poznato Bledsko jezero

Ako biste morali birati najlegendarnije i turistički najpoznatije mjesto u Sloveniji, onda bi to definitivno bilo Bledsko jezero. Bajkovita lokacija s otočićem usred jezera, na kojem se nalazi i crkva, zasigurno je najfotografiranije mjesto u Sloveniji.

7. Uspon na Stol – “zid”

Najmarkantniji dio rute, koji sigurno nećete zaboraviti – 1.600 m dug uspon do najviše tačke rute – na brdo Stol ili točnije do Prešernove kuće odmah ispod vrha planine Stol (2.174 m). Mnogi će se moći diviti izlasku sunca tokom uspona, a krajolik Julijskih Alpa obasjan jutarnjim suncem bit će jedan od najupečatljivijih dijelova utrke. Uspon nije lagan, ali zbog prekrasnih pogleda sve se isplati.

8. Na grebenu

Kada biste birali najljepši dio rute, onda bi to svakako bila ova dionica. Greben Karavanke vjerovatno je najljepše područje za trčanje u Sloveniji. Zapanjujuće i nevjerovatne staze za trčanje, popraćene pogledima koji oduzimaju dah koji će vam se zauvijek urezati u sjećanje. S lijeve strane prekrasni vrhovi Julijskih Alpa s Triglavom na čelu, a s desne strane Austrija sa svojim preko 3000 m visokim planinama u daljini. Na ovom području stalno trčite uz državnu granicu između Slovenije i Austrije, pa samo jedan korak udesno i već ste u Austriji.

9. Dolazak na prijestolje – Kranjska Gora

Prije nego stignete u idiličnu alpsku Kranjsku Goru, morate pretrčati nekoliko kilometara kroz doline. Potom pred samim ciljem kraći uspon na Srednji vrh odakle se pruža prekrasan pogled na Špik i cijeli Martuljkov planinski lanac. Nakon spusta uskoro će vas dočekati toliko iščekivani tron – Kranjska Gora. Možete očekivati svakakve emocije kad konačno prolazite kroz cilj.

Vaši komentari

Banner