DAN PRED TRKU: Kako stići spreman na startnu liniju?

Osjećati se spremnim uoči samog starta trke je jako važno i može značajno uticati na kompletno trkačko iskustvo.

1188
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Muče vas stomačne tegobe, niste ponijeli neki bitan komad opreme, kasnite na događaj… sve to može pokvariti sav uloženi trening trud.

Da bi izbjegli ovo potrebno je, kao i u puno toga što ima veze sa unošenjem trkačke aktivnosti u vaš život i svakodnevne obaveze, biti dodatno svjestan važnosti dobre organizacije.

Neke od detalja koje možete uraditi ćemo probati sumirati u nastavku, ali generalno nespremnost uoči polaska na trku može prouzrokovati nepotreban pritisak i stres. Neki od koraka su u BiH olakšani zbog manjih sredina u kojima obično trčimo, ali neke osnove je ipak potrebno uvrstiti u svoju rutinu.

Nepotrebni stres možete izbjeći jednostavnim koracima koje ćemo predstaviti u nastavku.

Provjerite vrijeme

Jedna od važnijih stvari je prvo provjeriti vremensku prognozu kako bi mogli isplanirati oblačenje. Najmasovnije su trke na proljeće i jesen, a tad je i najpromjenjivije vrijeme, pa je obično potrebno sačekati i ravnati se prema prognozi objavljenoj dan ili najviše dva prije trke.

Spremite stvari

Spremanje opreme noć prije trke je dobra opcija čak i ako trčite tek sutra večer, a pogotovo ukoliko je trka na rasporedu u jutro. Dobro razmislite o tome šta trebate ponijeti sa sobom i sve spakujte u ruksak/torbu. Ako ste već podigli takmičarski broj, postavite ga na majicu da pribadanje ziherica uoči samog starta trke ne bi prouzrokovalo novu dozu nervoze i stresa.

Odmorite

Dan prije trke, bez obzira na dužinu distance, je vrijeme za odmor i punjenje baterija. Iskusniji i aktivniji trkači će možda odraditi kraće trčanje i ubrzanja kako bi razdrmali noge, ali i to je u osnovi odmarajući trening. Ukoliko niste u većem obimu treninga, odnosno ne trčite barem pet dana sedmično, onda nema razloga da to radite dan prije trke. Uz to je važno izbjeći i pretjerano hodanje, što je često izazov ako ste za trku odabrali neku atraktivnu destinaciju i otputovali nekoliko dana ranije. Probajte se što bolje naspavati.

Energija i hidracija

Hidrirajte se dobro u dane prije trke, pogotovo ako se radi o distancama koje ćete trčati preko sat vremena. Dodatni oprez je potreban kako se temperature uvećavaju u odnosu na – za trčanje idealnih 8 do 10 stepeni. Ipak nemojte pretjerati uoči same trke, već prestanite piti dva sata pred start. Ukoliko ćete trčati duže od sat vremena, par dana prije trke bi trebali povećati udio ugljikohidrata u obrocima. To znači da obroci ostaju količinski isti, ali bogatiji UH namirnicama koje će vas napuniti neophodnom energijom. Posljednji obrok je na meniju dva do tri sata prije znaka za start trke.

Dopuna za duže

Ako trčite polumaraton ili duže distance trebali bi unaprijed pripremiti dopunu energije u formi energetskih pločica, solnih kapsula (posebno u slučaju vrućina kad se elektroliti više gube kroz znoj) ili najpopularnijeg oblika dopunjavanja energijom – kroz tečne gelove u kojima dominiraju ugljikohidrati. Važno je razmisliti i o načinu na koji ćete to nositi tokom trke, a taj način ste trebali ranije isprobati na treningu.

Odlazak u toalet

Jako bitno je doći olakšan na start, kako ne bi došli u neprilike tokom trke. Svakim udarcem od podlogu pri trčanju protresate unutrašnje organe i ubrzavate proces velike nužde koju je zbog toga bitno izvršiti u satima prije trke. Ukoliko to baš i ne ide tako lako, od pomoći može biti: 1. kafa ili neko drugo toplo piće, pa čak i mlaka voda; 2. fizička aktivnost, lagano zagrijavanje, trčanje uz stepenice, vježbe ili dinamično istezanje; 3. dobra hidratacija u dane uoči trke je jako važna i radi ovog potencijalnog problema.

Zbog ovoga ne bi trebali ništa unositi u sebe dva do tri sata prije trke.

Staza i lokacija

Ako niste provjerili unaprijed, nekad može biti problem pronaći lokaciju starta, ili parking ukoliko dolazite privatnim prijevozom. Bar danas je sa postojećom GPS tehnologijom moguće preduprijediti neugodan osjećaj koji može donijeti manjak ovih informacija. Dobra organizacija je opet ključna, pogotovo jer trebate isplanirati i period poslije trke. Također, bacite pogled na putanju staze koju organizatori obično objave na svojim kanalima, iako ćete na njoj imati pomoć volontera. Na portalu Moje trčanje možete naći detalje o svim trkama u BiH. Info više ne može škoditi.

Napunite gadgete

Provjerite baterije vašeg trkačkog GPS sata/telefona/slušalica za muziku prije nego se desi situacija gdje nećete zabilježiti svoje trčanje, uspjeti napraviti fotografiju tokom ovog iskustva, ili slušati omiljene izvođače. Kad su u pitanju slušalice, prije trke vrijedi provjeriti i pravila organizatora trke jer na mnogim van zemlje slušalice nisu dozvoljene zbog sigurnosti, ili su zabranjene samo za takmičarski dio trkačkog događaja (odnosno ako konkurirate za vrh poretka). Kod nas su uglavnom dozvoljene. U svakom slučaju preporučiva opcija je osluškivati situaciju oko sebe jer svakako ne trčite trku svaki dan.

Ništa novo

Dvadeset i četiri sata prije trke nije vrijeme za eksperimente, već za praksu koja treba biti ustaljena do ovog trenutka. Ono što niste probali tokom trening procesa, nemojte ni sad. Držite se iste odjeće koju ste nosili tokom treninga. Također i ishrane na koju ste se navikli. Sve novo ne mora, ali može uzrokovati nelagodu ili vas spriječiti da trčite najbolje što možete.

Ova “čeklista” će vam donijeti prilazak startnoj liniji bez suvišnog stresa i nervoze.

Sve što trebate za trčanje, patike, odjeću, opremu i savjete – pronaći ćete u Intersportu.

Vaši komentari

Banner