MT REFLEKTOR: Alma Hrnjić

MT REFLEKTOR (12): Predstavljamo Almu Hrnjić.

1699
Foto: Dražen Filipović
Banner

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

  – Alma Hrnjić, Hadžići.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Trčanjem sam se počela baviti 2015. godine na inicijativu mog trenera Seada Konde. Prije toga sam trčala na školskim takmičenjima i tada me je primijetio trener Kondo. Moram biti potpuno iskrena, u početku nisam bila neki ljubitelj tog sporta. Trener mi je prilazio par puta nakon takmičenja ako sam zainteresovana da se počnem baviti atletikom, ali tada zbog školskih obaveza i zbog toga što je tada staza bila samo na Koševu, trebalo bi mi čak 2h da putujem u jednom pravcu kako bih stizala na treninge. Ipak sam onda odlučila da ne treniram i nastavila sam trčati samo kada je to bilo potrebno na školskim takmičenjima. Kada sam završavala srednju školu trener Kondo mi je prišao poslije takmičenja i rekao mi da će biti staza u Nedžarićima i ako sam zainteresovana da počnem tu trenirati i tako je to otprilike sve i počelo.

  1. Koliko često trčite?

 – Trčim 6 puta sedmično.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Omiljene discipline su mi 3000m i 5000m.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Trčim 25-30 trka godišnje.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Koristim 4 para patika za trčanje, Nike pegasus 38 koristim za rastrčavanje, Nike zoom fly 4 koristim za tempo, Nike Pegasus Turbo Next Nature koristim za dionice, dok za trke koristim Nike Vaporfly Next% 2 i one su mi ujedno i omiljene patike.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – 1500 m – 4:42, 3.000m – 10:13, 5.000m – 17:20 (ulična trka); 18:20 (na stazi), 10.000m – 37:29, 21.1 km – 1:27:38.

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – U trčanju mi se najviše sviđa što sam stekla dosta prijatelja, volim što se mnogo putuje. Sviđa mi se to što me trčanje „tjera“ da izađem iz svoje komfor zone i taj osjećaj zadovoljstva nakon dobrog urađenog treninga ili trke.

Ne sviđa mi se to što moram da radim intervale i to što pojedini trkači izmišljaju rezultate kako bi bili prepoznati od strane medija ili na taj način našli sponzore.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Najdraži dio treninga mi je tempo, dok najteži su mi intervali, pošto to često radim van komfor zone.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Tempo i rastrčavanje preferiram da radim u grupi, dok intervale nekako više preferiram da radim sama, jer kada radim sama, bolje se fokusiram.

Foto: Boško Purić
  1. Omiljena trkačka trening ruta?

 – Nemam omiljenu trkačku rutu, meni je sve to nekako isto.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Pa smatram da je moje najveće postignuće što sam osvojila 3. mjesto na Balkanskom prvenstvu koje se održalo u Smederevu 2021. godine u disciplini 3.000m i to što sam izabrana za najbolju atletičarku BiH za 2021. godinu. Pored toga nastupala sam i na četiri Evropska timska prvenstva i to su bila stvarno lijepa iskustva.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Trka u Ljubljani, ta atmosfera je bila nevjerovatna, meni je to bila prva trka gdje je na startu bilo par hiljada ljudi i tu sam prvi put uspjela da trčim 10k ispod 39 minuta, što je za mene to bio veliki uspjeh. Također u Podgorici polumaraton koji sam trčala 2021. godine i ta mi je trka ostala u lijepom sjećanju. Osim toga, trke u BiH koje su stvarno odlične su Stolac, Srebrenik, Gračanica, Kakanj, Kiseljak.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Pa ne bih da navodim te trke javno, sve zamjerke koje sam imala rekla sam organizatorima tih trka, neki dobro prihvate konstruktivnu kritiku, dok pojedini i ne baš.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Prijateljstva, putovanja, zdrav način života.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Uvijek se trudim da sebi postavim neki cilj koji će me motivisati da se više trudim i da budem bolja. Najbitnije je ustrajati i kada se dogodi da nešto ne ide onako kako smo mi to zamislili ne treba se demotivisati, niti odustati. Kroz ovaj sport imala sam uspona i padova, neke su sezone bile dobre, a u nekim apsolutno nikakav napredak nisam mogla ostvariti. Nažalost ni povrede nisu izostale, ali to je sastavni dio svakog sporta, iz takvih situacija najbitnije je naučiti iz grešaka i ne osvrtati se mnogo na to.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Pratim atletiku, a moj trkački uzor je i ujedno i moj trener Sead Kondo, jer jednostavno tu predanost i tu ljubav prema atletici nisam nikada vidjela da ima bilo ko drugi, imao je fantastične rezultate i uvijek je ostao skroman i mislim da je njemu najdraži kompliment kada mu neko kaže kako je on dobar čovjek i kada ga neko spominje u nekom dobrom kontekstu, jer on i nas uči da imamo takve vrijednosti – da je nekako to i najbitnije, jer rezultati dođu i prođu.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Svima bih preporučila trčanje, najprije zbog fizičkog i mentalnog zdravlja. Svakako je poznato da trčanje pozitivno utječe na smanjenje stresa, jednostavno se osjećate bolje nakon trčanja.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Popraviti rezultate na 5km, 10km i 21.1.km i u nekoj daljoj budućnosti okušati se u maratonu.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Nemam više ništa za dodati.

Vaši komentari

Banner