KELVIN KIPTUM: Samo trči, jedi, spavaj

O Kenijcu Kelvinu Kiptumu, koji je postavio novi svjetski rekord na Chicago Marathonu (2:00:35), ove godine nije dolazilo previše informacija.

2604
Kelvin Kiptum i njegov trener Gervais Hakizimana
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Čak i nakon najboljeg debitantskog maratona svih vremena u Valenciji decembra prošle godine (2:01:53), pa i izvrsne trke u Londonu aprila ove godine (2:01:25) Kiptum je ostao enigma.

Takav prvi maraton je odmah ukazivao na ogromne sposobnosti jer niko u prvom maratonu ne trči svoju najbolju trku, a ako će Kiptum u sljedećim trčati bolje – to je automatski sugerisalo napad na svjetski rekord. U isto vrijeme je punu pažnju zaokupljao čovjek koji je najduže vladao maratonskom scenom – Eliud Kipchoge. Tako su bilo kakve informacije o Kiptumu dolazile na kapaljku, i jedino o čemu se raspredalo ove godine je: 1. da li je stvarno potpisao ugovor sa kineskim proizvođačem opreme i 2. hoće li se suočiti sa Kipchogeom u Berlinu. Ali sve to bez bilo kakve direktne povratne informacije od njega ili iz njegovog tima.

Rođen 1999.?

Nakon maratona u Valenciji je kazao da nema trenera, ali je iskaz malo promijenio uoči same trke u Chicagu kad je za Lets Run izjavio da mu je do Valencije jedan trener ponekad pomagao savjetima, a puno veću ulogu u njegovom treningu uzeo poslije Valencije. Od Kiptuma lično je i u direktnom razgovoru teško dobiti puno informacija, što možete vidjeti iz press konferencije održane poslije trke u Chicagu (LINK).

Malo je i potvrđenih podataka o njegovim trkama u Keniji prije spomenuta tri maratona s kojima je skrenuo pažnju svjetske sportske javnosti. Čak je nedavno u Chicagu morao odgovoriti i na pitanje je li stvarno rođen 2. decembra 1999. godine jer su informacije sa interneta bile oprečne.

Trener iz Ruande

Kiptum je sad broj 1 i stvari se mijenjaju. I to upravo preko njegovog trenera kojeg je spomenuo tek u Chicagu, da bi potom s njim razgovor napravio francuski AFP (Agence France-Presse). Čovjek se zove Gervais Hakizimana (36 godina), njegova zemlja je Ruanda, ali od 2008. godine živi u Francuskoj. Tamo je povremeno radio i pokušavao opstati kao profi atletičar sa ličnim rekordima od 29:15 na 10K i 62:43 na polumaratonu. Kao takav je redovno išao i u Keniju na pripreme te u blizini Chepkoria (zapadna Kenija) 2013. godine upoznao Kelvina.

– Kad bi radili brdske treninge u šumi blizu njegove kuće bio je mali, ali nas je pratio, bos, i to nakon što je čuvao koze i ovce, ispričao je Gervais Hakizimana.

Prema riječima Hakizimane njihova saradnja je uzela maha tokom pandemije.

– U Chepkoriju sad živimo zajedno. Vrlo smo blizu njegove kuće, ali bolje je da ne ide kući, mora se koncentrirati i potpuno isključiti sve distrakcije. Samo trči, jedi, spavaj, kaže Hakizimana.

Gervais Hakizimana je otkrio da su morali uvjeriti Kiptuma da ne odustane od trke u Chicagu.

– Htio se povući jer je sedmicu prije imao upalu krajnika i povredu bedra. Nazvao je menadžera i izrazio svoju namjeru, ali uspjeli smo ga uvjeriti da to ne učini. Rekli smo mu da će se uz prave lijekove oporaviti za dva dana i stvarno za dva dana je bio spreman za polazak. Već kad smo stigli tamo njegova glad za rekordom se obnovila, rekao je Hakizimana.

Patike u kojima je oborio svjetski rekord: Nike Alphafly 3

Obim treninga

Po riječima njegovog trenera Kiptum je trenirao sa velikim obimom ove godine, a to znači da je npr. uoči London Marathona imao tri sedmice od po 300km+ sedmično. Ovakva kilometraža nije nešto neviđeno dosad, ali ipak kod njegovog trenera izaziva strepnju da bi Kiptum u nekom trenutku, ako nastavi u istom ritmu, mogao „izgoriti“ ili se povrijediti. Eliud Kipchoge sedmično trči između 180 i 220km, a Kelvin Kiptum između 250 i 280km, ponekad više od 300 km. Hakizimana je za AFP objasnio plan treninga za Chicago.

– Naš program za maraton traje četiri mjeseca, sa puno treninga snage na početku. Prvi mjesec ukupno trči oko 900 km, drugi mjesec između 280 i 300 km sedmično. U četvrtom mjesecu postupno smanjujemo volumen, kako bismo se malo odmorili prije trke, kazao je za AFP Gervais Hakizimana.

Samson Cheruiyot, otac svjetskog rekordera je zahvalio sinu što je ostao poslušan i što nije odstupio od svog skromnog odgoja.

– Nemam puno za reći… Ja sam samo ponosni otac pun radosti. Sve što sam učio Kiptuma, on je poslušao i slijedio. Otkako sam se rodio, nikad nisam probao alkohol. To je bio savjet koji su mi dali roditelji, kojeg sam se pridržavao i prenio ga Kelvinu, rekao je Cheruiyot.

Kiptum nema dan odmora.

Nema odmora. Odmaramo se kad se umori. Ako mjesec dana ne pokazuje znakove umora ili boli, nastavljamo. On samo trči, jede, spava. Postoji mala grupa koja se okuplja oko njega, ali ja brinem samo o njemu. Ostali imaju pravo slijediti. Tokom teških treninga on je sam, tu ide brzo. On je u najboljim godinama, ali u jednom trenutku se bojim da će se povrijediti. Ovim tempom rizikuje, predložio sam mu da smanji tempo, ali on to ne želi, stalno mi priča o svjetskim rekorderima. Rekao sam mu da će za pet godina biti gotov i da se mora smiriti da bi trajao u atletici, izjavio je Gervais Hakizimana.

Dvoboj na OI u Parizu?

Kiptumova sedmica

PONEDJELJAK – trčanje ujutro između 25 i 28 km, tempom od 4:10 po kilometru do 3:40, poslijepodne 12 km trčanja; UTORAK – u jutro staza ili fartlek. Na primjer 3′ brzo/1′ sporo/3′ brzo/1′ sporo, sve za sat vremena. Popodne 12 km trčanja; SRIJEDA – kao ponedjeljak, između 25 i 28 km ujutro, oko 12 km popodne; ČETVRTAK – “težak” dan. Između 30 i 40 km blizu tempa maratona. Popodne ništa; PETAK – trčanje između 25 i 28 km ujutro, 12 km popodne; SUBOTA – poput utorka, trčanje popodne; NEDJELJA – kao četvrtak. Između 32 i 40 km brzim tempom. Popodne ništa.

Šta je sljedeće?

Kelvin Kiptum sad drži dva od tri najbolja rezultata na distanci maratona svih vremena. Postigao je to u svega tri istrčana maratona, dok je Kipchoge svoj prvi svjetski rekord postavio tek na maratonu broj 11. Dvojac se mimoišao ove jeseni iako je javnost jako navijala za dvoboj u Berlinu. Međutim idućeg ljeta bi mogli gledati jako zanimljiv okršaj na Olimpijskim igrama u Parizu.

– Nadam se da ću se takmičiti sa Eliudom. Ako budem izabran da predstavljam Keniju na OI, spreman sam da se utrkujem s njim, poručio je Kiptum nakon što se vratio u Keniju gdje je od Ministarstva sporta dobio nagradu od 5 miliona kenijskih šilinga (31.600 eura).

Bio bi to veliki okršaj jer Kipchoge već dugo najavljuje da je njegov novi veliki cilj ispisati istoriju time da postane prvi maratonac koji je slavio na tri vezane OI. Po prvi put bi se moglo desiti da tamo ne dođe kao favorit.

U Keniji se nastoje boriti sa dopingom koji je jako uzeo maha u ovoj zemlji. Zato je Kiptum po povratku iz Chicaga imao poruku za atletičare u Keniji.

Moja jedina tajna je trening, a ne bilo šta drugo. Hrana koju jedem je sasvim normalna, ugali, riža i povrće, rekao je Kiptum, koji dolazi iz Chepkoria u okrugu Keiyo South.

Vaši komentari

Banner