POLJSKA: Drugoplasirani sa Sarajevskog polumaratona pozitivan na doping testu

Kenijac Alex Kiprop Lagat iz Benedek Teama, koji je bio drugoplasirani na Sarajevskom polumaratonu 17. septembra, je bio pozitivan na doping testu koji je radio u sklopu polumaratona u Tychyju (Poljska) 3. septembra.

2423
Alex Kiprop Lagat na Sarajevskom polumaratonu (Foto: Jadran Čilić)
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Kenijac je dobio pozitivan nalaz antidopinške kontrole obavljene na cilju polumaratona u Tychyju, a na ovoj trci je također osvojio drugo mjesto, što je sad poništeno.

Testirali četiri, jedan pozitivan

Tychy polumaraton je bio dio antidopinške inicijative Silesie, zahvaljujući kojem su na ciljnoj liniji obavljene antidopinške provjere za prve dvije žene i prva dva muškarca. Svi su bili članovi Benedek Teama iz Mađarske, a pozitivan rezultat je imao jedan trkač.

Kod Kipropa je otkriven triamcinolon, glukokortikosteroid. Prema POLADA-i (Poljska antidoping agencija) to je zabranjena tvar za licencirane profesionalne takmičare nacionalne i međunarodne razine. To je također lijek koji se koristi u terapeutske svrhe. Međutim, ukoliko je Kenijac profesionalni trkač, on može retroaktivno podnijeti zahtjev koji će mu dozvoliti korištenje spomenute tvari u svrhe liječenja.

Zbog ove iste tvari je Diana Kipyokei (pobjednica Bostonskog maratona 2021.) diskvalificirana na 6 godina. Istu tvar je npr. koristio i nekadašnji kapiten Real Madrida Sergio Ramos oko čijeg slučaja je bilo puno kontroverzi (LINK).

Postupak u toku

Komentar POLADA-e, odnosno poljske antidopinške agencije, povodom ovog slučaja je da je u toku „postupak provjere ima li trkač sportsku dozvolu. Ako je tako, prijeti mu službena suspenzija od nadležnih tijela. U suprotnom, jedine sankcije bit će one koje se odnose na poništenje rezultata u Tychyju i neisplatu nagrade. U svakom od ovih slučajeva, organizator će poništiti rezultat takmičara, a svi ostali takmičari koji su završili polumaraton u Tychyju istovremeno napreduju za jedno mjesto“.

Benedek: To nije doping

Ispred Moje trčanje smo zamolili Zsolta Benedeka (voditelja projekta Benedek Team) da komentira ovu situaciju. On je priložio svoj odgovor organizatoru trke u Poljskoj u kojem ga uvjerava da je Alex Kiprop Lagat novi član tima Benedek koji se priključio 29. augusta i da mu je Tychy bio prvo takmičenje. Po Benedeku je u Keniji radi povrede primio corticosteroid (dexamethasone), prije putovanja u Europu.

– Greška trkača je u tome što nije uzeo medicinski certifikat od doktora. Ovo nije doping, a on nikad nije učestvovao u doping kontroli ranije. Nisam bio s njim u Tychyju i nisam mu mogao pomoći. Da je to uradio u Mađarskoj znao bih što mi je činiti kad je u pitanju papirologija, ali stvari tako ne funkcioniraju u Keniji. Jedino što mogu je tražiti od trkača je da kontaktira doktora za certifikat. Žao mi je što se ovo desilo, ali to nije EPO, stimulansi, hormon rasta ili drugi steroidi; to su kortikosteroidi za povredu, a ipak se suočavamo sa posljedicama, naveo je Benedek.

Istakao je da je to još uvijek samo optužba za doping, i da slučaj još nije riješen.

Nastavio trčati

Zanimljivo, Alex Kiprop Lagat je nakon završenog polumaratona u Tychyju, gdje je imao pozitivan antidoping test, nastavio trčati po ostalim takmičenjima. Tako je između ostalog učestvovao na niz trka u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Bosni i Hercegovini (konkretno Sarajevski polumaraton). Naravno, organizatori nisu znali o pozitivnom nalazu antidopinškog testa, nego su ga čak i pozivali na svoje trke.

Zaključak

Zbog ranijih pritužbi, sumnji i priča smo objavili razgovor sa Zsoltom Benedekom o potencijalnom dopingu njegovih trkača što možete čitati OVDJE. Doping kontrola na polumaratonu u Poljskoj ukazuje da to nisu samo govorkanja, ali isto tako valja dodati i da slučaj još nije zaključen.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakAMINA ŠABIĆ: Moj put do Ironmana
Sljedeći članakMT REFLEKTOR: Alma Hrnjić
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.