Treba slušati svoje tijelo

Početak godine označava postavljanje ciljeva za naredne mjesece, pri čemu disciplina i motivacija često igraju ključnu ulogu u postizanju željenih rezultata.

790
Foto: Pexels
Banner
Banner
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Međutim, kako biste održali ove visoke standarde, važno je da se, prije svega, posvetite brizi o svom najvažnijem alatu – vašem tijelu.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Dugotrajan period intenzivnih treninga, sa velikim brojem pređenih kilometara, može biti izazovan za vaše fizičko zdravlje, kao i psihološko zdravlje. Zbog toga je preporučljivo da na početku svake godine obavite zdravstveni pregled vašeg tijela kako biste procijenili trenutno stanje vašeg organizma i psihe.

Opšti pregled zdravlja – Tokom ovog pregleda, ljekar će ocijeniti vaše opšte zdravstveno stanje, analizirati istoriju bolesti, trenutne simptome i provjeriti eventualne prethodne povrede. U mom slučaju je poseban fokus na koljenu i prednjim križnim ligamentima kao i misićima oko koljena sa uputama za trening snage.

Kardiovaskularni pregled – Srce je ključni faktor za trkače, stoga je važno redovno provjeriti kardiovaskularno zdravlje, uključujući mjerenje krvnog pritiska, provjeru pulsa i  ultrazvučni pregled srca. Ako imate sportsko srce to je bitno da naglasite vašem doktoru jer ima slične simptome kao i bradikardija. Sportsko srce nastaje kao rezultat adaptacije na pojačane napore, može imati niži puls pri mirovanju, što je normalno. Broj otkucaja srca kod profesionalaca može otići i ispod 30 otkucaja u minuti u stanju mirovanja. Naznaka da i sa detaljnim pregledom vašeg srca opet nema garancija.

Plućna funkcija – Za trkače koji se bave intenzivnim treninzima, testiranje plućne funkcije je od suštinskog značaja. Ovo je posebno bitno za one koji se bave dužim i intenzivnijim trčanjem. Spirometrija je osnovni test plućne funkcije. Koji će vam reći da li vaša pluća ispravno funkcionišu. Ponekad problemi sa pravilnim disanjem tokom trčanja se kriju u vašem kapacitetu pluća pa je dobro i taj test uraditi jer on mjeri količinu vazduha koje vi možete udahnuti. Postoje i drugi testovi za pluća, ali to će vam doktor sugerisati ako je potrebno.

Pregled mišića i koštanog sistema – Detaljan pregled stanja mišića i koštanog sistema je preporučljiv, posebno ako postoji sumnja na povrede ili bolovi koje ne znate identifikovati. Svjedoci smo da sve više mladih osoba ima problem sa kičmom radi stila života, tako da je jako bitno znati u kakvom je stanju vaša kičma i da li imate neku od hroničnih povreda. Tu će s vama doktor proći vašu snagu mišića, simetriju i ravnotežu, opseg pokreta, stanje zglobova, kao i pregled funkcije kičme.

Nivoi vitamina i minerala – Trkači koji redovno vežbaju intenzivno, a posebno oni koji imaju godišnje preko 3000km trebaju provjeriti nivoe vitamina i minerala, budući da se kroz znoj gubi značajna količina ovih nutrijenata. Na osnovu rezultata pregleda, ljekar može preporučiti odgovarajuće suplemente, jer je jako teško vitamine i minerale koje su izgubili namiriti putem ishrane.

Pregled stopala – Stanje vaših stopala je jako bitno za trkače. Pored dobijanja informacija o potrebnom tipu obuće, pregled stopala vam može pomoći da procijenite adekvatnost trenutnog izbora obuće.

Psihološko zdravlje: Intenzivno vežbanje može uticati na emocionalno stanje, stoga je važno razgovarati o stresu, anksioznosti i drugim pitanjima koja mogu uticati na dobrostanje trkača. Ovaj pregled se jako često zanemari ili se ne osjeti potreba za njime.

Nakon temeljnog zdravstvenog pregleda, stvarate osnovu za siguran i uspešan ulazak u novu sezonu trčanja. Ovo je ključni korak ka očuvanju vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja tokom intenzivnih treninga i trka.

Vaši komentari

Banner