4. LJUBUŠKI OUTDOOR FESTIVAL: “Odaberi svoju avanturu” (VIDEO)

U sklopu velike sportske manifestacije, 4. Ljubuški Outdoor Festival, održana su i dva trkačka takmičenja, kao i dječja trka.

605
Foto: bljesak.info
Banner

Tekst i video: Ersan Bijedić

Dječja trka je u petak okupila preko 400 najmlađih učesnika, dok su u seniorskim takmičenjima trkači učestvovali na dvije distance: Dva slapa (polumaraton) i Scunasticus (10,4km).

Hvala Ibrahimu Zubači i Moniki Vištica koji su snimili dio ovog videa.

Na te dvije trke je bilo 272 finišera, od čega 190 na 10,4km i 82 na polumaratonu. Nešto više nego prethodnih godina, ali dojmovi su – ne sa posebno značajnom brojnošću s obzirom na vrijednost/nivo manifestacije. Trke u BiH međutim dobrim dijelom funkcionišu u svadbenom maniru (dođeš mi – dođem ti), a ovo nije jedna od takvih.

Više o rezultatima same trke možete saznati na LINK-u, dok djelić atmosfere i dojmove nekoliko učesnika donosimo u našem videu.

Ljubuški nudi specifične staze na obje distance, o čemu smo više pisali OVDJE, s tim da ove godine gotovo da nema makadamskog dijela u završnom dijelu obje trke, a koji je sveden na doslovno 30 metara. Te staze vam neće donijeti šansu da se utrkujete sa svojim ličnim rekordima (zbog dužine i zahtjevnije podloge, valovitog terena…), osim onih koje ste eventualno ranije napravili upravo na ovoj trasi. Ipak LJOF staze nude sjajno prirodno okruženje, priliku za odličnu trening trku ili test forme, a sama manifestacija potom i odličnu zabavu nakon ostvarenih sportskih ciljeva (ovaj put su to bili besplatni koncerti Opće opasnosti i Crvene jabuke).

Generalno, LJOF je opet bio festival sporta sa sloganom “Odaberi svoju avanturu” – na kojem su uz sportski outdoor sajam u četiri dana održana takmičenja u paraglidingu, kajakingu, trčanju, biciklizmu, street ball 3×3 turnir, te organizovan planinarski izlet na Vrlosinj.

MT snimci su sa trase obje trke, od 1. do posljednjeg kilometra trke Scunasticus 10,4K i od 11. kilometra polumaratona Dva slapa, koji se od te tačke spaja sa Scunasticus stazom. S obzirom da je start polumaratona u 17:30h, a 10,4K trke u 18:30h, trkači sa obje trke drugi dio čine nešto življim. Prvi put su LJOF trke održane i u prihvatljivo toplim uslovima, za razliku od prethodna tri izdanja sa kojih smo također izvještavali ispred MT.

Više o tome kako im je bilo na Ljubuški Outdoor Festivalu kazali su sami učesnici u našem videu u prilogu: Feđa Klarić, Džemal Bukvić, Tonka Nosić, Jasmin Pandur, Emina Alagić, Marin Vegar, Krešimir Sliško, Boris Katalinić, Ante Pokrajčić, Alma Hrnjić.

Organizatori Ljubuški Outdoor Festivala su: JP Parkovi, Grad Ljubuški, Turistička zajednica Ljubuški, Biciklistički klub Ljubuški, Paragliding Klub Ljubuški, HAK Ljubuški, GSS Ljubuški i Foto Klub Fokus Ljubuški, dok je generalni sponzor festivala Džajić Commerce Ljubuški.

Vaši komentari

Banner