(VIDEO) 5. SARA 5K KISELJAK: “Kontinuirani rast i uspjeh rezultat su naše posvećenosti i kvalitete”

Bez prevelike pompe ili nerealnih najava, i s druge strane sa osjećajem kako pristupiti potrebama trkača, a što donosi kontinuiran uspon broja učesnika – summa summarum je petog izdanja Sara 5K Kiseljak trke.

429
Foto: Dino Stambolić

Tekst: Ersan Bijedić / Video: Gorčin Stojanović

Taj broj učesnika je možda uslovljen i jednim novim ovogodišnjim valom povećavanja broja trkača na velikoj većini trka, ali dio pripada i organizaciji trke koja nikad dosad nije podbacila očekivanja.

Podsjećamo, premijerne 2020. godine je Kiseljak imao 219 finišera, potom 332, pa 345, zatim 369 i ove godine 492. Uz nastup blizu 300 učesnika dječje trke, to su vrlo vrijedne brojke za malo mjesto.

Za lokalce

Djelić atmosfere iz Kiseljaka možete vidjeti iz MT videa u prilogu.

Događaj je to u kojem domaćini nisu dozvolili tipičnu grešku iz prvog vala velikog rasta broja trka u BiH – organizaciju polumaratona ili čak maratona u malim sredinama, već su sa najkraćom dugoprugaškom disciplinom omogućili izazov s kojim se može nositi i animirati lokalna sportska zajednica. Tako Kiseljak ima i posebnu kategoriju nagrađivanja najbrža tri Kiseljačanina.

Bonusi

Podignut je i broj nagrađivanih u ukupnom poretku pa je ove godine novac za plasman dobilo po šest najboljih u obje kategorije. Bonus za rekord staze je dobio Uroš Gutić koji je ovaj put trčao 5K za 15:36. Slađani Stamenković (18:14) je bonus izmakao za 3 sekunde. Rekord staze kod žena međutim i sad drži Alma Hrnjić koja je 2021. trčala 18:11.

Više o rezultatskom dijelu na LINK-u.

Ove godine smo i ukupno imali najjaču trku u Kiseljaku s obzirom da je ispod 20 minuta trčalo 30 učesnika. Dosadašnji rekord je njih 22 iz 2022. godine.

Uz bok Travniku

Staza u Kiseljaku je blago valovita i zahtijeva taktičan pristup kako bi bili blizu svojih maksimuma mogućnosti na dužini od 5km.

Najbrojnija petica prošle godine u BiH je bila B2B trka u Sarajevu (1545 učesnika) koja je međutim nešto sasvim drugo u odnosu na ostale petice u BiH, odnosno prave trkačke događaje. Od trka popularnih među trkačima jasno je da se Travnik 5K smatra najboljom peticom u BiH, ali je Kiseljak zaključno sa posljednjim izdanjem svoje trke sigurno stao uz bok Travničanima.

Riječ organizatora

Kad su u pitanju dojmovi i planovi organizacije za sljedeću godinu, više je za Moje trčanje kazao Marko Buljan.

– Utrka SARA 5k Kiseljak ove godine pokazala je da smo uspjeli podići ljestvicu još više. Naši napori uloženi u organizaciju prepoznati su među trkačima, što potvrđuje i broj finišera – čak 492, uz preko 300 djece koja su sudjelovala u dječjoj TOCO utrci. Ukupno, oko 800 trkača trčalo je ulicama Kiseljaka, čime smo ponosno nadmašili brojke od prethodnih godina, a prisjećamo se naše prve utrke održane 2020. godine, kada smo imali 220 finišera. Kontinuirani rast i uspjeh rezultat su naše posvećenosti i kvalitete koju prepoznaju naši sudionici. Svake godine trudimo se unaprijediti i poboljšati iskustvo za sve trkače, a ovogodišnja utrka pokazala je da smo na pravom putu. Planovi za naredne godine uključuju daljnje povećanje broja trkača, zadržavajući i unapređujući kvalitetu utrke kroz dodatne sadržaje i aktivnosti. Razmatramo uvođenje utrke na 10 km kako bismo privukli širu publiku i zadovoljili potrebe iskusnijih trkača. Jedan od ključnih ciljeva za iduću godinu je certificiranje staze, što nismo mogli ranije realizirati zbog izmjena prometnice na trasi utrke. Certificirana staza omogućit će trkačima postizanje službenih rezultata i dodatno podići razinu naše utrke, rekao je Marko Buljan.

Marko Buljan i Josip Bošnjak, dvojac koji stoji iza trke Sara 5K Kiseljak

Vaši komentari

Banner