Alija Imamović: Neću odustati od svog cilja, od Olimpijade u Tokiju 2020. godine.

Život profesionalnih dugoprugaša nije nimalo lagan. Pored svih mukotrpnih treninga i velikih odricanja uvijek se može desiti nešto nepredviđeno što će poremetiti krajnji cilj. A na tom nivou, gdje su ulozi iznimno veliki, izostanak planiranog uspjeha može višestruko narušiti daljnji razvoj.

995
Banner

Pripremio: Nicolae Golea

Alija Imamović je u Zagrebu trebao istrčati svoj prvi maraton u karijeri. Mjesecima prije, kompletne pripreme su bile usmjerene ka tome. Na samom maratonu sve je išlo po planu do kobnog 25. kilometra.

Bosna i Hercegovina je na Zagrebačkom maratonu ove godine imala zaista veliki broj trkača, na kraju veliki broj finišera i ogromno zadovoljstvo ostvarenim vremenima. Ono što je svima pokvarilo ugođaj i raspoloženje je bila vijest da je Alija Imamović, zbog čijeg su se prvog maratona svi iznimno radovali, odustao na 25. kilometru uz intervenciju hitne medicinske službe. Alija je poznat kao mladi profesionalni trkač koji je jako blizak rekreativcima sa kojima se gotovo svakodnevno druži, nerijetko trenira i podržava razne akcije za promociju rekreativnog trčanja u BiH ali i trčanja općenito.

– U Zagreb sam otišao sa trenerom pripremljen za rezultat 2:35 do 2:40. Trka je bila ekstra brza, ravna staza i ja sam se super osjećao. Sve do 25. km kada mi se navukao mrak na oči i zaljuljao sam se te pao i pri padu sam udario glavom u beton. Na svu sreću nije bilo težih posljedica. Nalazi su pokazali da sam dobro i da mogu nastaviti trenirati normalno, govori Alija prisjećajući se i stanja na utrci što se tiče poretka u tom trenutku:

– Prije pada držao sam šestu poziciju, ne garantujem da bi je zadržao do kraja niti znam šta bi bilo u drugom dijelu trke ali bi bio zasigurno dobar rezultat, kakav smo i priželjkivali. Idemo dalje, meni je tek 20 godina i još učim i skupljam iskustvo. Neću odustati od svog cilja, od Olimpijade u Tokiju 2020. godine. Znam da se može samo treba da radimo, idemo dalje.

Znamo koliko je važna mentalna snaga za jednog dugoprugaša, posebno maratonca. U Alijinom slučaju nakon Zagreba to je posebno bitno. Nakon svega uloženog i velikih, ali realnih, očekivanja bitno je bilo ne doživjeti emotivni, a ni bilo koji drugi pad.

– Osjećaj i pored svega što se desilo je ekstra. Ne osjetim umor i dobro radimo što pokazuju treninzi. Trener kaže da sam još bolji nakon svega i ovo mi je velika škola, jer sam podcijenio maraton što mi se svim tim vratilo. Ali, kao što sam rekao, idemo dalje, odlučan je Alija.

Nedavno smo najavili da će Srđan Samardžić nastupiti na Prvenstvu Balkana u Polumaratonu. Svoj nastup nam je potvrdio i Alija. Taj polumaraton će se trčati u Podgorici 30. ovog mjeseca i njih dvojica će biti jedini predstavnici bh. dugih pruga.

13450128_995654780503895_8633581381981201493_n

– Trenutno se spremam za to Prvenstvo Balkana na stazi Danilovgrad – Podgorica. Tu stazu sam već trčao, jedna od najbržih staza u regionu. Čitava staza je ravna bez imalo uspona. Dat ću sve od sebe da istrčim najbolji rezultat i opravdam očekivanja kluba, reprezentacije i naravno trenera. U Crnu Goru putujem sa velikim prijateljem Srđanom Samardžićem i baš mi je drago što nas dvojica nosimo dres BiH u Podgorici.

Poslije toga dolaze nove utrke i ponovno maraton:

– Još do zime trener ima u planu par utrka i taj maraton. Sad ne znam tačan datum i kada bi trebao biti, ili ćemo promijeniti pa da u februaru iduće godine trčimo maraton kako bi se još bolje spremio.

 

 

 

Vaši komentari

Banner