Azer Ćatović, slijepi trkač kojeg pokreće želja i ljubav prema trčanju

Naša trkačka zajednica je još uvijek mala i tek u zadnje vrijeme počinje znatno da se razvija i proširuje, kako volimo reći lagano doživljava procvat. Uz poželjan normalan razvoj, što potvrđuje sve veći broj utrka i sve više učesnika na njima, iznimno raduje da je trčanje u Bosni i Hercegovini bogatije za dva nova trkača rekreativca. Riječ je o dvojici slijepih mladića, Mustafi Mehiću za kojega ste već čuli i Azeru Ćatoviću koji je jučer trčao prvi put jednu službenu utrku i to 10 000m u sklopu Atletske rekreativne lige u Sarajevu.

1852
Foto: atleta.ba

Razgovarao: Nicolae Golea

Azer je jučer napunio 19 godina i ono što mu je uljepšalo rođendan je nastup na spomenutoj utrci gdje je bio potpuno ravnopravan učesnik, štoviše, čak i brži od nekih kolega.

U moru loših i negativnih vijesti kojima smo svakodnevno bombardirani, a koje imaju najveći zabilježen broj „klikanja“, i navodnih vapaja širokih masa za pozitivnim vijestima iz kojih bi se crpila energija za poduzimanjem stvari za „bolje sutra“, a što demantira odmah ta statistika o „klikanjima“, ne mogu da se ne sjetim neumornog novinara Almira Panjete, koji je odnedavno i kolega trkač rekreativac i koji gotovo svakodnevno donosi pozitivne priče od kojih bi trebali redovno da padaju serveri od čitanosti da su ove gore spomenute mase iskrene. Sretan sam i imam čast da sam dobio priliku napisati „još jednu u nizu priča od kojih bi trebali gorjeti serveri ali neće“, jer sam počašćen da imam priliku trčati s Azerom Ćatovićem i njegovim trenerom Tarikom Bandićem. Njih dvojica već mjesec dana treniraju zajedno i odlučno. Kažem odlučno jer su i prije trčali, tu i tamo, ali prije mjesec dana su se odlučili da treniraju redovno i planski jer su osjetili ogroman potencijal.

15073354_1821799781399947_542094314898267522_n

Tarik Bandić je Magistar sporta i tjelesnog odgoja, diplomirani menadžer sporta, bivši atletičar i dugogodišnji reprezentativac BiH. Pored svega toga, a mnogo je nabrojano, Tarik je volonter u školi za slijepu i slabovidnu djecu. Plemenita osoba! U toj školi sa učenicima radi na raznim sportovima, a najviše obučava plivanje.

– Nas dvojica se poznajemo godinu dana, tačnije od oktobra prošle godine. Mada smo prije povremeno trčali jer obojica volimo trčanje, aktivno smo počeli skupa trenirati prije mjesec dana. Nismo imali na umu da se takmičimo uopšte kada smo krenuli sa trčanjem. Meni je želja da mu pomognem jer Azer voli sve sportove, a naročito trčanje. Kasnije mi je sinula ideja da bi on bio možda zadovoljniji i sretniji ako bismo se takmičili i tada sam ga pitao da li bi želio da podignemo njegovo trčanje na veći nivo, na šta mi je odgovorio potvrdno. Tako da sam ga prijavio za Atletsku rekreativnu ligu pa je subotnja trka bila njegova prva. Simbolično, baš za njegov rođendan, govori Tarik koji odmah na prvu odaje dojam skromnog čovjeka.

Azer je drugi razred Škole za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo, smjer fizioterapeut. Osim već spomenute darovitosti u sportu, Azer svira tri instrumenta i to gitaru, bubnjeve i klavir.

– Na trčanje me pokreće jednostavno moja želja zato što volim trčanje, sviđa mi se. Počeo sam trenirati prije mjesec dana i u subotu sam istrčao sedmo mjesto u drugoj grupi, kaže Azer koji je, slučaj je tako htio, baš na svoj rođendan istrčao prvu službenu utrku i to 10 kilometara.

Njih dvojica treniraju standardnom metodom koju koriste u istim i sličnim slučajevima svugdje u svijetu, pomagalo u vidu konopca koji je Azerova vodilja i konekcija sa Tarikom. A da su se našli i potvrdili dobru saradnju govori i to da je Tarik napravio jednu inovaciju prošle godine uz pomoć Azera, a koju će nastaviti usavršavati ove zime. Riječ je o orijentiring mapama za slijepe osobe. Tarik je inače osnivač i predsjednik Orijentiring kluba Ilidža koji je jedini takav u BiH. Orijentiring je trčanje sa korištenjem karte/mape pomoću koje otkrivate kojom stazom da trčite do cilja uz određeni broj stanica na kojima se čekirate i nastavljate dalje.

O planovima što se tiče nastavka trčanja odlučno najavljuje Azer:

– U planu je da se nastavim baviti trčanjem pa koliko uspijem napraviti, daću sve od sebe da idem na još neko takmičenje, na što se nadovezuje i njegov trener i otkriva nam detaljnije planove za budućnost.

– Sad za sad nemamo neke veće ciljeve s obzirom na to da smo počeli aktivno trčati prije mjesec dana. On je jako talentovan i uporan momak. Za tako kratko vrijeme smo uspjeli dovesti njegovu kondiciju na nivo da može istrčati 10 kilometara. Njegovo vrijeme je bilo: 1:01.25. Naredne sedmice ćemo trčati 800m i nakon toga ćemo nastaviti sa treninzima za narednu godinu, a ubacit ćemo još i plivanje. S obzirom na njegovu volju i karakter, vrlo brzo će napredovati.

Sport, u našem konkretnom slučaju trčanje, je idealan alat i platforma da se slijepe i slabovidne osobe vrate sa margina i dobiju podršku da se mogu normalno baviti trčanjem ili bilo kojom drugom društvenom aktivnošću. Oni su upućeni na nas, a mi iz dubine našeg bića nosimo obvezujuću vrlinu da ih povedemo jer oni preko nas vide svijet. Azer preko Tarika taj svijet vidi ljepšim.

 

Vaši komentari

Banner