Šest pitanja koje treba da postavite sebi prije nego što se prijavite za trku

Možda ste nedavno počeli da trčite i želite da se oprobate na nekoj trci na 5K? Ili godinama trčite polumaraton i želite da se oprobate u maratonu?

3156
Banner

Piše: Ljilja Lukić

Motivi za prijavljivanje na trku mogu biti različiti, i mogu vas dovesti do toga da kliknete „prijavi se“ na svaku trku na koju naiđete.

Ali, prije tog klika, vratite se korak unazad i postavite sebi ovih šest pitanja koja mogu da vam pomognu da odlučite da li da se prijavite ili ne:

1. Da li je dobar tajming?

Možete li da se posvetite treningu bez dodatnog stresa? Ako imate npr 10-ak vjenčanja na koje treba da odete, koja vam uglavnom oduzimaju vrijeme za vikend kada bi ste trebali trčati dužinu – tajming nije dobar. Ali, tu je uvijek neka druga trka koju možete uvrstiti u svoj kalendar.

2. Koliki su mi treninzi dužine i koju dužinu želim da trčim na trci?

Ako trčite 5K i želite da se oprobate u maratonu, sasvim je OK, ali za to je potrebno vrijeme za trening. Ne kažemo da je nemoguće, ali je važno da date svom tijelu dovoljno vremena da izgradi bazu, inače možete ozbiljno da se povrijedite.

3. Kako se moje tijelo trenutno osjeća?

Imate li neke povrede ili bolove? Prije nego što počnete bilo kakav program treninga, budite sigurni da je vaše tijelo u dobroj formi, što znači da su vam koljena, kukovi, stopala, leđa, mišići i kosti u dobrom stanju. Ukoliko planirate da trčite polumaraton ili maraton to će izložiti vaše tijelo ozbiljnom stresu. Budite sigurni da se dobro osjećate i da ne morate da brinete o eventualnim povredama tokom treninga ili na dan trke. Uzmite u obzir i mogućnost pregleda kod sportskog ljekara ili savjetovanja sa profesionalnim trenerom prije početka treniranja.2

4. Da li je finansijski dobar trenutak za trku?

Teoretski, trčanje je jeftino. Trebaju vam patike, i to je to. Međutim, u praksi i nije baš tako. Neke trke su skupe, za vrijeme priprema će vam možda trebati više od jednog para patika, a tu je i novac „za ne daj Bože“, eventualne terapije i posjete ljekaru ako bude povreda. Naravno, tu su i troškovi putovanja i eventualnog smještaja. Pripreme za trku ne bi trebalo da isprazne vaš budžet.

5. Da li imam dovoljno vremena za trening svaki dan?

Dobro razmotrite vrijeme koje vam je potrebno za trening svaki dan, kao i treninge dužine tokom vikenda kao i vrijeme potrebno za oporavak i vježbe snage. Ako vam je radno vrijeme fleksibilno, neće biti problema. Budite ambiciozni, ali ostanite realistični!

6. Zašto želim da trčim na toj trci?

Koji je vaš motivacioni faktor, i da li je to nešto što vas inače motiviše i danima kada vam se ne trči? Da li trčite samo zbog toga što i drugi trče? Da li trčite u dobrotvorne svrhe? Da li vam je motiv mršavljenje? Koja god da vam je inspiracija, budite sigurni da je to vrijedno vremena i energije koju ćete utrošiti.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakKako održati trkačku formu tokom zime?
Sljedeći članakTOP 5 najčitanije na trcanje.net u 2016.
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.