17. Splitski polumaraton: Trku pohodi rekordan broj bh. trkača

Otkad je prije tri godine premješten iz Marjanske šume na ulice grada, Splitski polumaraton je automatski dobio karakter jednog od najmasovnijih u Hrvatskoj, a u isto vrijeme predstavlja i jednu od najposjećenijih trka bh. trkača van zemlje.

819

Piše: Ersan Bijedić

Njegovo 16. izdanje prošle godine je imalo rekordan broj učesnika (1182 polumaratonaca, plus oko 300 trkača na 5km), a po prijavama za nedjeljni 17. po redu Splitski polumaraton, ova brojka će već biti preskočena.

Unutar ove mase čak 264 trkača iz BiH su uplatila kotizaciju za nastup na Splitskom polumaratonu, uz 20 njih koji su se prijavili trčati 5km. Prijave je ispunilo još stotinjak njih koji su u međuvremenu odustali od trke, ali i taj podatak govori u korist omasovljena ovog sporta. Ukupno su to rekordne brojke bh. rekreativaca kad je u pitanju jedan inostrani polumaraton.

U nedjelju (9 sati) nas očekuje trka na jednoj od najljepših polumaratonskih staza u regiji, sa startom i ciljom na rivi, obilaskom Splita ulicama grada, trčanjem uz vojnu luku Lora, potom prolaskom atletskom stazom poljudske ljepotice, gradskog stadiona koji je 1979. godine, kad je izgrađen, važio za jedan od najmodernijih svjetskih, i Marjansku šumu. Trkačka kolona će uvezati istok i zapad grada te proći pored niza sportskih i kulturnih obilježja Splita.

Staza kotira i kao nešto teža polumaratonska, sa par uspona, posebno nezgodnih onim u kritičnim fazama, odnosno drugom dijelu trke u Marjanskoj šumi, ali ne toliko strašnim da bi ustrajne trkače natjerali na uzmak ili mnoge od nas da ne probaju dosegnuti pomak najboljih vlastitih dosega na dionici od 21,1km. Na mapi ispod možete vidjeti rutu trke i u kojim fazama možete očekivati uzbrdice, a na ovom linku možda i poneki detalj više.

Moje trčanje – trcanje.net Vam svima želi uspješnu trku i ugodan vikend u Splitu!

Vaši komentari

Banner