Trkačka porodica: Jordamovići u Splitu istrčali prvi zajednički polumaraton

Nije rijedak slučaj da na polumaratonima i maratonima, a pogotovo u većim gradovima svijeta, bude neobičnih nastupa, kostimiranih trkača, parova koji trče zajedno i mnogih drugih zanimljivosti. Bosna i Hercegovina ima za sada malu trkačku zajednicu, ali koja se brzo širi. Stoga je na Splitskom polumaratonu jedan od najzanimljivijih momenata za bh. trkačku javnost bio nastup cijele porodice Jordamović, svojevrstan raritet u ovom trenutku na ovim prostorima.

1461
Banner

Pripremio: Nicolae Golea / Foto: Dražen Filipović

Četveročlana obitelj iz Sarajeva je po prvi put zajedno istrčala polumaraton, Sabina i Haris te dvojica sinova Eldar i Amar.

Najduže se trčanjem bavi Eldar koji ima 22 godine, a od toga trči zadnjih 6 godina. Otac Haris i majka Sabina počeli su trčati prije 4 godine i to kao polaznici škole trčanja Klix, a po tome postali i aktivni saradnici na projektima NGO Marathon Sarajevo. Najmlađi sin, Amar Jordamović, ima 17 godina i drugi je razred srednje škole, a trčanjem se rekreativno bavi dvije godine i svoj prvi polumaraton je istrčao 2015.

S lijeva na desno: Eldar, Amar, Sabina, Haris i Nicolae

– Kada su moji roditelji prestali pušiti i počeli trčati, bio sam oduševljen. Vremenom su pokazali da nikada nije kasno za temeljitu promjenu životnog stila i bio sam jako ponosan na njih, govori Eldar Jordamović na što se nadovezuje Amar:

– Roditelji su postali cool i manje dosadni nego prije.

Sabina je službenica u jednoj stranoj firmi, a Haris je informatičar i uz brojne obveze kažu da ne stižu trenirati zajedno, ali su uspjeli ipak organizirati da svi zajedno istrče polumaraton u Splitu i tako postanu jedna od rijetkih porodica u našoj zemlji gdje svi članovi trče.

Sabini i Harisu je ipak Splitski polumaraton poslužio više kao trening jer ih uskoro očekuje ono za što su se spremali od jeseni i preko cijele zime, a to je veliki maraton u Barceloni 12. marta.

– Idemo u Barcelonu za dvije sedmice i radujemo se cijelom iskustvu. Maraton je jedinstveni način da se doživi i obiđe neki grad što je nama svakako jedan od motiva zbog kojih se i bavimo ovim, rekla je Sabina Jordamović.

Vaši komentari

Banner