Mostar: Održana promocija “Abecede trčanja”

U organizaciji udruge „Zdrav život – Kinezis“, Studija fizičke kulture – FPMOZ, i Sportskog saveza grada Mostara održano je predstavljanje knjige „Abeceda trčanja“ hrvatskih autora Pavla Vlaheka i Ladislava Havaša.

1030

Moje trčanje-trcanje.net

Uz autore prezenter knjige bio je i prof. dr. sc. Žarko Bilić nositelj katedre za „Kineziološku rekreaciju“ sa studija fizičke kulture – FPMOZ Sveučilište u Mostaru.

Mostar je tako imao privilegiju biti prvi u BiH jer je ovo tek treće predstavljanje knjige koja je u trkačkoj zajednici prepoznata kao enciklopedija trčanja.

U prepunoj  kongresnoj dvorani Princess hotela Mepas svi prisutni mogli su iz prve ruke čuti široki spekter tema o trčanju koje obrađuje spomenuta knjiga. Sami autori knjige su praktični trkači koji su pioniri pisanja o trčanju tako da je „Abeceda trčanja“ spoj praktičnih iskustava i aktualnih znanstvenih i stručnih spoznaja iz svijeta trčanja. Profesor Bilić je rekao kako su u knjizi dotaknute sve relevantne teme za sve one koji se tek žele početi baviti trčanjem, kao i one iskusnije od rekreativnih trkača do onih iskusnih. Naviše se osvrnuo na sistematičnost i jednostavnost pristupa, kao i načelo postupnosti koje je jako važno u svim sportskim aktivnostima. Autori su se posebno dotaknuli teme određivanja vlastitog trkačkog tempa kao i tehnologija pripreme za različite trkačke dužine, s posebnim osvrtom na polumaraton što je većini prisutnih i bilo najzanimljivije imajući u vidu da će se u Mostaru 9. 4. održati prvi „Mostar Half marathon – Central osiguranje“. Nadalje autori su se dotakli i softverskih sistema određivanja vlastitog tempa, kao i prostora priprema za maratonske i ultramaratonske distance gdje su psihološku komponentu naglasili kao presudnu.  Predavanje je završilo pitanjima prisutnih koje je najviše zanimala socijalna i društvena komponenta trčanja, gdje je posebno istaknut društveni fenomen trčanja koji se polako širi i prema našoj regiji, a navedeno je da se u Europi više od 50 milijuna ljudi rekreativno bavi trčanjem. Predavanju je prisustvovao i direktor dubrovačkog polumaratona gospodin Alen Bošković koji je u potpunosti podržao projekt organizacije prvog mostarskog polumaratona. Nakon predavanja prisutni su ostali u razgovoru sa autorima, te su imali mogućnost kupiti knjigu po promotivnim cijenama. Organizatori poručuju kako je veliki odaziv na ovo predstavljanje najbolji pokazatelj aktualnosti same tematike, kao i prepoznavanja važnosti trčanja i tjelesne aktivnosti od strane šire društvene zajednice.

Vaši komentari

Banner