Je li manjak sna prije utrke stvarno loša stvar?

Često puta što zbog uzbuđenja, što zbog povećane nervoze trkači znaju provesti besanu noć prije same utrke. Onda se nameće pitanje koje brine mnoge trkače: hoće li manjak sna utjecati na sutrašnji rezultat?

1238

Piše: Dražen Filipović

Na sreću istraživanja su pokazala da su dvije noći dobrog sna prije mnogo važnije od kvalitetnog sna uoči utrke.

Možda zvuči pomalo nevjerojatno, ali istina nije daleko od ove tvrdnje. Mnogi vam trkači to mogu potvrditi pa i sam sam doživio sličnu situaciju sa manje od četiri sata sna prije same utrke. Čitajući navedena istraživanja ovogodišnji Splitski polumaraton mi je poslužio kao test da ispitam i potvrdim ista.

No vratimo se na istraživanja. Tako 2007. godine dva profesora sa Instituta za sport i tjelovježbu, Thomas Reilly i Ben Edwards, na osnovu prikupljenih podataka dolaze do zaključka da manjak sna sigurno utječe na naše mentalne sposobnosti dok fiziološki faktori i izdržljivost organizma ostaju gotovo nepromijenjeni. U mjerenjima su ispitivali: snagu u nogama, umor te utrošak kisika na različitim distancama kod trkača.

Nedostatak sna i stvarni rezultati

Mogu li ovi šturi podaci istraživanja biti mjerilo za svakog od trkača na dan utrke? Čini se da mogu jer su daljnja istraživanja kontroliranih grupa potvrdila da ne postoji znatna razlika u postignutim rezultatima između trkača koji su imali kvalitetan san uoči utrke i onih koji to nisu, ali su naravno proteklih dana dobro spavali.

Zašto je ipak teže bez dobrog sna?

Iako su naše noge, pluća i srce odmorni i spremni za utrku, naš mozak i živčani sistem zahtijevaju više sna i često zbog toga imamo osjećaj usporenosti i umora. To može utjecati na ličnu procjenu trke kao i manjak koncentracije.

Šta to konkretno znači za mene

Manjak sna u uoči utrke može umanjiti motivaciju kod trkača i osjećaj da niste spremni istu dobro istrčati. Upravo to negativno mišljenje postaje glavna prepreka između vas i dobrog rezultata. No nadamo se da će pozitivna iskustva mnogih trkača kao i brojna istraživanja dati poleta vašem duhu da istrčite možda i najbolju utrku do sada.

Vaši komentari

Banner