3. Metkovska skalinada: Junuzović popravio rekord staze za 15 sekundi pa najavio novi pomak

Treća Metkovska skalinada je protekla uz stvarno izvrsnu organizaciju sportskog udruženja “Neretva Run” koji su bili odlični domaćini i pobrinuli se da trkači za par sati uoči, tokom i poslije trke, nemaju nikakve primjedbe.

1399
Foto: metkovic-news.com
Banner

Piše: Ersan Bijedić

A trka je okupila oko 300 učesnika u dvije kategorije, djeca su trčala 100m sa 30m uspona stepenicama, dok je 99 učesnika glavne trke prešlo dionicu od 1470m i 70m uspona uz 538 skalina, a koja vodi do najstarijeg dijela Metkovića, naselja Krnjesavac.

Pobjednica u ženskoj konkurenciji je bila Josipa Jurković iz Metkovića (7:56), a u muškoj Osman Junuzović iz Doboj Istoka (5:01).

Bh. atletičar s primarnom disciplinom 3000m steeplechase je bio pobjednik u Metkoviću i prošle godine sa 5:16, da bi jučer dodatno popravio rekord staze za još 15 sekundi.

– Organizacija u Metkoviću je stvarno super, ja sam došao spreman i znao sam da ću ići oko 5 minuta. Sad mi slijedi svakih pet dana trka, tako da sam na Metkovskoj skalinadi imao dobru kontrolu, kaže 23-godišnji Junuzović.

Njegovi rezultati u Metkoviću su nedodirljivi za konkurenciju koja se tamo dosad pojavljivala. Ipak čuo sam ga kako priča da bi se moglo i do 4:50

– Da, naravno… obećao sam da ću doći i narednu godinu i da ću pomjeriti taj rekord tako da ga više niko neće moći oboriti pa čak možda ni ja sam!

Za Junuzovića je trka predstavljala samo jedan od testova na putu glavnih ovosezonskih izazova.

– Spremam se za Balkansko prvenstvo (Novi Pazar) u mojoj disciplini, 3000m steeplechase, a jurim i normu za prvenstvo Evrope naredne godine i Svjetsko prvenstvo. Prije toga idem sa reprezentacijom BiH na Kup Evrope na Maltu, pojašnjava Junuzović.

Možda nam se čini da su Kenijci posebno dominantni u dugoprugaškom trčanju, ali disciplina u kojoj su daleko najdominantniji je upravo 3000m steeplechase.

– Da, oni su tu glavni, ali je moj rezultat na 3000m steeplechase 8:50 i niko na prostoru bivše Jugoslavije nije ni blizu, a što dokazuje kakav je to već sada rezultat. Ako Bog da samo zdravlja i ići će to još debelo ispod, najavio je Junuzović koji je ujedno i višestruki prvak BiH u crossu, na 10000m, na 3000m, 5000m i 3000m steeplechase.

Svjestan je da će u budućnosti možda bolja šansa biti i prelazak na duže distance.

– To mi i jeste plan. Već krajem ove godine ću trčati prvi polumaraton, a kasnije i maraton.

Iza Junuzovića je u cilj stigao njegov klupski kolega Belmin Mrkanović (5:28), dok je treći bio Ante Živković iz AK Dubrovnik (5:29).

Vaši komentari

Banner