Proljetna 5k utrka u Sarajevu: pobjede Junuzovića i Kimani

Danas je u centru Sarajeva, ispred BBI centra, održana prva Proljetna utrka 5k. Preko 400 trkača je uzelo učešće među kojima je bilo i profesionalaca, rekreativaca ali i šetača koji su svojim odzivom učestvovali u humanitarnom dijelu ove manifestacije: „Trčim za nekoga sa autizmom“.

1631
Foto: Dražen Filipović

Pripremio: Nicolae Golea

Utrka je startala u 10 sati, a vremenske prilike su bile idealne za sve trkače koji su ovu prigodu iskoristili da testiraju brzinu i ostvare novi lični rekord na pet kilometara.

U muškoj konkurenciji pobjedu je ostvario Osman Junuzović sa rezultatom 15:17, dok je u ženskoj slavila bh. olimpijka Lucia Kimani sa 18:02 istrčanim vremenom. Drugo i treće mjesto u muškoj konkurenciji zauzeli su Belmin Mrkanović – 16:05 (AK Doboj Istok) i Uroš Gutić – 16:21 (AK Bosna Sarajevo). U ženskoj konkurenciji drugoplasirana je bila Adela Čomor – 19:40 (AK Novi Grad Sarajevo), a trećeplasirana Alma Hrnić – 20:29 (AK Novi Grad Sarajevo).

Današnji pobjednik na sarajevskoj „petici“ dolazi iz Doboj Istoka i član je istoimenog atletskog kluba te je jedan od najperspektivnijih bh. atletičara, a što pokazuju njegovi dosadašnji rezultati.

– Sjajna organizacija kao i uvijek u Sarajevu, od početka sam diktirao tempo koji meni odgovara i pobjeda nije došla u pitanje ni u jednom trenutku. Ovom prilikom bih da se zahvalim treneru Jasminu Mujiću i mnogima koji su me bodrili tokom cijele staze, rekao je Osman Junuzović.

Drugo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Adela Čomor. Atletikom se bavi dvije godine kontinuirano i njen trener je bh. rekorder na maratonu Sead Kondo. Adela je inače student Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja te je fudbalski sudija Omladinske premijer lige i Premijer ženske lige Bosne i Hercegovine.

– Ja sam prezadovoljna trkom, istrčala sam lični rekord što mi je i bio cilj i stigla sam druga u ženskoj konkurenciji. Vrijeme je bilo idealno za trčanje, kao i staza. Sezona je tek počela i nadam se još boljim rezultatima u ovoj sezoni. Imam u planu da istrčim i polumaraton ove sezone, još uvijek pravim bazu na uličnim utrkama do 15 km pa ćemo vidjeti, izjavila je poslije utrke Adela Čomor.

Osman Junuzović

Udruženje Maraton Sarajevo već deset godina organizira najveći bh. polumaraton i sa svojom školom trčanja i brojnim akcijama značajno doprinose razvoju trkačke zajednice u Sarajevu ali i BiH. Već neko vrijeme su osjetili potrebu rekreativaca za dodatnim, kraćim, utrkama u Sarajevu kako bi se upotpunio sadržaj i zadovoljile potrebe. Tako je došlo i do organizacije prve Proljetne utrke 5k.

– Kao organizatori veoma smo zadovoljni jer je ovo prva trka, a imali smo 437 startera. Posebno nas raduje uspješna humanitarna akcija Plavih trkača koji su prikupljali sredstva i trčali za osobe sa autizmom i pomogli organizaciji EDUS. Elitni trkači su se odlično pokazali, i Osman i Lucija su bili izvrsni, a bez puno napora su pobijedili sa odličnim vremenima. Većina trkača su bili rekreativni trkači i raduje nas zaista stalni rast broja rekreativnih trkača u našem društvu kojem direktno doprinosimo već 11 godina. Za mnoge polaznike Škole trčanja Klix danas je bila prva utrka i radilo se o odličnoj prilici za sticanje novih iskustava na utrkama, kazao je za trcanje.net Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Jedan od učesnika današnje utrke je bio i Almir Panjeta, bh. novinar i aktivista koji je od prošle godine aktivan u svijetu rekreativnog trčanja.

– Bilo je sjajno danas biti jedan od 450 takmičara i takmičarki koji su krenuli sa starta, a posebna čast bila mi je što sam bio među 70-ak koliko nas je trčalo u plavim EDUS-ovim majicama i koji smo u prethodnom periodu prodajom metara i kilometara skupili 10.000 KM za podršku EDUS-u u radu s djecom iz autističnog spektra. Mislim da NGO Marathon nakon popularnog polumaratona, organizacijom proljetnog ‘petaka’ i noćnog ‘cenera’ najavljenog za maj radi odličnu stvar na promociji trčanja i zdravih životnih navika, i na promociji Sarajeva. Kada se tome doda još i humanitarni aspekt i činjenica da su skupljena bitna sredstva za podršku udruženju poput EDUS-a koje radi odlične stvari, onda zaista možemo reći da se radi o jednoj od najpozitivnijih priča u gradu u kojoj rado učestvujem, rekao je Panjeta koji je prodajom svojih kilometara u ovoj humanitarnoj akciji prikupio preko 300 KM.

Almir Panjeta / foto: Nedim Grabovica

Preko 70 učesnika je nosilo plavu majicu i bili su dio ove humanitarne akcije koja je na kraju rezultirala sa prikupljenim sredstvima u iznosu od 10 000 KM za Udruženje EDUS za pomoć osobama s autizmom. Ovime je današnja utrka dobila jednu novu i jako vrijednu dimenziju.

Iako je dosta bh. rekreativaca ovoga vikenda rasulo se po brojnim utrkama u regionu i šire, ipak brojka od preko 400 učesnika potvrđuje da sve veći razvoj rekreativnog trčanja u našoj zemlji traži i paralelno povećanje kvalitetnih i atraktivnih novih događanja.

Prohladno i oblačno vrijeme nisu spriječili ni brojnu publiku uz stazu da bodre učesnike, a organizacija utrke je protekla u najboljem redu. Posebno valja istaknuti odličan i sinhronizovan posao policijskih službenika i volontera koji su bili na visini zadatka.

Sve rezultate pogledajte OVDJE.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakARL: Raonić pobijedio na 3.000m
Sljedeći članakNudžejma Softić: (Ne)obični april u Beogradu
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.