2. Međunarodni polumaraton na Pagu: Otočki doživljaj trčanja

Proteklog vikenda je dio ekipe Moje trčanje – www.trcanje.net boravio u Novalji na 2. Međunarodnom polumaratonu otok Pag (na dionici Lun – Novalja). Po prvi put smo trčali na jednom ovakvom polumaratonu, na otoku, s obje strane more, jako zahtjevna, ali zanimljiva staza i odlični domaćini koji su učinili sve za što ugodniji boravak učesnika iz BiH, Slovenije, Austrije, Makedonije, Južne Koreje, Kanade, Meksika, Njemačke i drugih zemalja što ovaj trkački događaj čini internacionalnim.

1601
Foto: Run Croatia

Piše: Nicolae Golea

Foto: Dražen Filipović

Na startu polumaratona našlo se oko stotinu učesnika, a pobjedu je odnio Jože Marolt iz Slovenije sa rezultatom 1:21:37. Najbolji iz BiH bio je Ersan Bijedić iz tima Moje trčanje zauzevši 7. mjesto sa vremenom 1:31:10.

Ovogodišnje, drugo po redu, izdanje polumaratona na Pagu poklapalo se sa prvomajskim vikendom kojeg su brojni turisti iskoristili spojivši mini godišnji odmor od 28. aprila do 03. maja pa je u Novalji bilo živo uz brojne goste. Takvi su većinom bili i polumaratonci koji su iskoristili ovu priliku i učestvovanje u jedinstvenom polumaratonu. Svaka utrka nosi sa sobom nešto zanimljivo i nešto što je čini drugačijom. Ovaj polumaraton na Otoku Pagu, a koji organizira Run Croatia, organizacija koja radi na jačanju trkačkog turizma u Hrvatskoj gdje dovode trkače iz raznih dijelova svijeta, ima više takvih zanimljivosti i zaista je utrka koju vrijedi istrčati.

Učesnici iz BiH na brodu pred start polumaratona: Mirsad Kličić, Ersan Bijedić, Nicolae Golea, Ivana Jezildžić i Dražen Filipović

Brodom na start

Nije novost da na start nekih utrka morate putovati od mjesta okupljanja trkača i uglavnom je to autobus kao prijevozno sredstvo. Ovom prilikom učesnici su se okupili u Novalji i do starta utrke su prevezeni brodom na kojemu je upriličeno druženje u trajanju od sat vremena vožnje i to uz lokalni sastav i muziku uživo.

Start utrke je označen u 10:30 sati, iako sunčano vrijeme, uslovi su bili poprilično dobri što se tiče vremenskih prilika. Ono što nas je iznenadilo, i svima nam pokvarilo željeni rezultat na koncu, jeste izuzetno teška, ali izazovna trasa polumaratona koja cijelom dužinom nudi konstantnu izmjenu ritma, uzbrdo-nizbrdo. I dok nakon 14 kilometara trase i možete držati zacrtani ritam tako što „izgubljeno na mostu dobijete na ćupriji“, tj. nakon uspona uspijete vratiti nizbrdo, poslije 15. kilometra to postaje teško izvedivo što zbog umora, što zbog jednog jako zahtijevnog uspona nakon kojega nemate dovoljno nizbrdo da biste nadoknadili izgubljeno. No, iako staza nije za obaranje rekorda i postavljanje novih, definitivno nudi kvalitetan trening i poseban osjećaj nakon finiširanja.

Iako samo stotinjak učesnika, teško da na stazi ostanete potpuno sami, brojni turisti na biciklima vas prate duž trase. Okrijepnih stanica ima dovoljno, a krajolik sa obje strane pruža odličan pogled. Finiširate na glavnom novaljskom trgu gdje su oba dana organizirani koncerti lokalnih grupa, ali i poznatog dalmatinskog kantautora Mladena Grdovića koji je nastupio u sklopu Fešte od maja.

Dogodine 300 startera

Prilikom dodjele nagrada pobjednicima organizator je pripremio tombolu u kojoj su učestvovali svi trkači sa startnim brojem nakon čega je nastavljeno druženje. Za naredno izdanje polumaratona na Pagu 2018. godine iz Run Croatia su najavili da idu na omasovljenje utrke gdje je cilj 300 startera.

– Iza nas je uspješno završeno drugo izdanje Međunarodnog polumaratona na otoku Pagu. Ove godine smo vrlo zadovoljni odazivom trkača iz susjednih zemalja, kao i iz dalekih zemalja poput Južne Koreje. U odnosu na prošlu godinu bilježimo porast od 35% sudionika na utrci i veliki „last minute“ interes i to nakon zaključenog roka prijava. Zajednička vizija stvaranja ove utrke u suradnji s Turističkom zajednicom Novalja zadala si je kao cilj da se obogati izvansezonska ponuda na otoku. Tako smo organizirali bogat program za trkače i njihovu pratnju tijekom cijelog vikenda. Hrvatska ima sve predispozicije za trkački turizam tijekom cijele godine i kroz ovakve prepoznatljive evente želja nam je promicati prirodne ljepote i zdrav i aktivan način života, izjavila je Iva Hafner, suosnivačica Run Croatia.

Na ovom polumaratonu organizator je pripremio jednu inovaciju vezano za fotografije učesnika. Svaki učesnik je na svom BIB-u imao kod pomoću kojeg su fotografije sa staze objavljivane na korisničkom Facebook profilu pojedinca ukoliko je aktivirao ovu opciju putem aplikacije. Run Croatia je regionalni zastupnik ove praktične aplikacije koja se naziva Pic2Go.

 

Run Croatia vas poziva na sljedeću utrku 20. maja u Križu (40-tak kilometara jugoistočno od Zagreba): Cross Hill Run Križ 2017. – utrka dobrih želja.

 

 

Vaši komentari

Banner