10. kolo ARL-e: Na 800m najbolji Škandrić

Učesnici Atletske rekreativne lige u Sarajevu danas su po rasporedu trčali disciplinu koja je u BiH popularizirana pojavom Amela Tuke. Za rekreativce koji su mahom dugoprugaši, 800m predstavlja pravi izazov iako na prvi dojam dva kruga na atletskoj stazi izgledaju kao nešto jednostavno.

905
Banner

Pripremio: Nicolae Golea

Ovo je najkraća distanca u sezoni lige i pravi test brzine i izdržljivosti rekreativaca jer je 800m upravo spoj brzine sprintera i izdržljivosti miljaša. Amel Tuka je u Monaku 2015. godine postavio rekord BiH na ovoj distanci i on glasi 1:42.51.

Ako je svjetski rekord na 800m 1:40.91 u vlasništvu Davida Rudishe iz 2012. godine, jako je zanimljivo vidjeti koje vrijeme jedan rekreativac na istoj distanci može istrčati. Danas je najbliže tome bio Armin Škandrić koji je 800m istrčao sa vremenom 2:12.05, ili nekih tridesetak sekundi sporije od svjetskog rekorda. Odmah iza Škandrića najbolje vrijeme je ostvario Alen Raonić 2:13.50. Treće mjesto je zauzeo Erdin Hastor sa istrčanim vremenom 2:17.40.

U ženskoj konkurenciji na startu su bile dvije učesnice. Hanifa Terzić je bila prva sa 2:57.50 dok je Džejna Ćeremida istrčala za 3:41.20.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako kratke discipline više odgovaraju rekreativcima koji su iz drugog plana uspjeli ostvariti bolja vremena od visoko rangiranih kolega na tabeli lige. To nam daje dodatni čar i zanimljivost ovog takmičenja koje nas konstantno gura naprijed da dajemo i više nego mislimo da možemo u ovom trenutku.

Atletska rekreativna liga se bliži finalu prve sezone i pred nama su dvije eksterne utrke: Banjalučki polumaraton (14. maj) i Noćni cener u Sarajevu 19. (maj). Nakon ovih utrka ligaši se vraćaju na Sportsko-rekreativni centar Safet Zajko 27. maja kada je na programu „joker“ kolo. Tada trče oni učesnici koji su ispustili jednu utrku do sada i imaju mogućnost da je istrče u dodatnom kolu. Nakon toga 32 najbolje plasirana, po četiri iz kategorije, rekreativca učestvuju na 2. Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo (4. juni) gdje će se trčati 3000m.

Sve rezultate možete pogledati OVDJE.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMAPA: 2 KOZARA ULTRA TRAIL (10 km)
Sljedeći članakTrkačka potkoljenica (MTSS)
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.