Rasim Junuzović ide po Ultrabalaton ispod 30 sati

Prošlu godinu je Bišćanin Rasim Junuzović završio trijumfalno postavši drugi bh. trkač (poslije Mirsada Abdakovića) koji je istrčao jedan od najtežih ultramaratonskih izazova, Spartathlon.

1150
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Junuzović se nije zadovoljio time već je vrlo brzo krenuo u pripremu za nove trke, a sljedeća takva je Ultrabalaton (Mađarska, 19. – 21. maj) na kojem se, već sad se može kazati, redovno pojavljuje.

– Prvi put sam Ultrabalaton trčao 2014. godine, 212km sam istrčao u vremenu 31 sat i 7 minuta. Sljedeće godine organizator je promijenio dužinu staze sa 212km na 220,9 km i tad sam zbog povrede odustao na 175,4 km sa vremenom 24:14, priča ultramaratonac iz Bihaća.

Dakle od prvog do osmog izdanja Ultrabalaton je imao dužinu 212km, sljedeća (kao i predstojeće 11. izdanje) su dužine od 220,9km. Junuzović je i ovaj izazov savladao prošle godine.

– Istrčao sam trku u vremenu od 31:39, kaže Junuzović.

U opisu staze Ultrabalatona na službenoj stranici piše da se “trči samo jedan krug oko jezera”. Međutim taj krug oko Balatona od 220,9km sa limitom od 32 sata nosi još jednu surovu ultra trku čiji su start i cilj u blizini gradića Šiofoka. Unutar krajnjeg vremenskog limita postoje još dva do tri vremenska ograničenja (u zavisnosti kako organizator odredi) kojih se trkači moraju pridržavati, inače slijedi diskvalifikacija.

– Tako se u prvom dijelu trke mora trčati prilično brzo da bi se zadovoljili vremenski limiti, a čime se smanjuju šanse za siguran finiš trke, priča Junuzović.

Bišćanin je jedini iz BiH ovu trku završio dva puta, a jedini je naš predstavnik i ove godine. Kako ističe, staza je u prvoj polovini valovita, na nekim mjestima ima dosta uzbrdice, dok je druga polovina prilično ravna skoro do samog kraja. Otprilike broj finišera Ultrabalatona je obično manji od 50 posto.

Rekord staze na 220,9km je postavio Nizozemac Jan-Albert Lantink 2015. godine kad je trčao 18:37. Tad je imao punih 57 godina.

– Rezultat je teško predvidjeti jer zavisi od mnogo faktora. Ali naporno sam trenirao, osjećam se dobro i nadam se da ću uspjeti probiti čarobnu granicu ispod trideset sati, poručio je Rasim Junuzović koji će se ove godine na trkama pojavljivati i kao jedan od osnivača i predsjednik Sportskog društva  “Ultra” Bihać.

Bišćanina ćemo ponovo krajem septembra pratiti i na Spartathlonu (Grčka, trka na 246,8km) koji je uspješno završio prošle godine.

Vaši komentari

Banner