Stres fraktura

Stres fraktura predstavlja termin koji se koristi u traumatologiji za opisivanje stanja koje je karakterizirano sitnim pukotinama (frakturama) u kosti.

4285
Banner

Ove pukotine su u većini slučajeva uzrokovane zbog djelovanja jake sile na kost kod iznimne fizičke aktivnosti (kada govorimo o trkačima onda je najčešće riječ o skokovima i trčanju) ili zbog opetovanih udaraca veće jačine.

Kod trkača najčešće su stres frakturama zahvaćeni donji ekstremiteti, a podrazumijevaju lomove ili napuknuća u predjelu stopala i potkoljenice. Svi izvanjski faktori poput umora, prenaprezanja, neadekvatne obuće i pripreme kao i kod ostalih stanja mogu doprinijeti nastanku frakture. Zbog ovih faktora trkači moraju konstantno imati na umu koji su to rizici, a pored navedenih na nastanak stres frakture utječu i sama gustina kosti, neuravnotežena tjelesna težina, loša kondicija, visoki svod stopala, kao i slaba i loše distribuirana mišićna snaga. U iznimnim slučajevima faktor nastanka frakture mogu biti različita patološka stanja poput artritisa, osteoporoze kao generalno loše zdravstveno stanje. Najčešće manifestacije ovoga bolnoga stanja su: bol u kosti, bol na dodir, bol kod opterećenja te prisutnost edema (otoka) u predjelu boli. Dijagnoza se uspostavlja na osnovu anamneze i RTG nalaza.

Frakture tibijalne kosti

Proces oporavka je dug i iscrpan. Ono što najviše pogađa sportiste je činjenica da moraju biti duži vremenski period, u nekim slučajevima i do dva mjeseca, van trenažnog procesa. Iznimno je važno da osoba koja se liječi od stres frakture u periodu oporavka radi konstantno zamjenske vježbe poput vježbe statike, kako bi reducirali mogućnost mišićne hipotrofije koja je gotovo neizbježna kod ovakvih stanja. Fizikalne terapije su i više nego preporučene, a uključuju različite analgetske i antiinflamatorne procedure i aplikacije. U fazi vraćanja redovnim dnevnim i trenažnim aktivnostima potrebno je postepeno uvoditi vježbe sa malim opterećenjem i laganim šetnjama pa zatim krenuti u lagano trčanje te potom se vratiti standardnom rasporedu.

U suštini najvažnije je uraditi sve kako ne bi došlo do mogućnosti za nastanak stres frakture koju je najbolje prevenirati na način da se pridržava standardnih preporuka vezanih za obuću, opterećenje, uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima, kalcijem i vitaminom D te izbjegavanjem narkotika.

Naposljetku u svakom preventivnom procesu, ali i oporavku, neophodna je snažna volja i upornost koja bi trebala biti sastavni dio čvrstog karaktera i osobnosti svakog sportskog profesionalca.

Fraktura metatarzalne kosti stopala

Vaši komentari

Banner