Bojana Kačar Stupar: Nama su svi rekreativci vrhunski trkači

Noćne utrke su u našem okruženju postale pravi hit i u posljednje vrijeme ih je sve više. Taj trend nije zaobišao ni našu zemlju pa tako od prošle godine Travnik ima noćnu peticu, a od 19. maja i u Sarajevu noćni cener. No, prva noćna utrka u našem okruženju je organizirana prije 8 godina – Noćni Maraton u Novom Sadu.

1751
Foto: Mihail Bogdanović

Razgovarao: Nicolae Golea

Ove godine, na dunavskom keju, svoje 8. izdanje doživjet će prva noćna trka u regionu, a koja je plod kolega rekreativnih trkača, entuzijasta, koji su se usudili prvi organizirati ovakvo nešto u ovom dijelu Europe.

Tim ljubitelja trčanja koji su željeli napraviti utrku, i napravili, po mjeri svih rekreativaca na kojoj bi i oni sami voljeli rado trčati okupili su se u Atletsko-rekreativni klub Fruška gora. I dan danas djeluju sa istim ciljem, promoviraju trčanje, šire zajednicu i organiziraju utrku za pamćenje.

– Noćni maraton je proistekao iz Atletsko-rekreativnog kluba Fruška gora, kluba trkača, avanturista i entuzijasta, kao želja njegovih članova da naprave takvu trku na kojoj bi oni rado učestvovali. Prije svega da to bude mjesto dobrog provoda i nesvakidašnje dobre trkačke atmosfere. Na prošlogodišnjem izdanju Noćnog maratona je bio veliki broj rekreativaca iz Bosne i Hercegovine i svi mahom pamte jako dobro druženje i zabavu sa kolegama iz Novog Sada, gdje se rekreativna zajednica konstantno širi. Gledajući od perioda prije nastanka 1. Noćnog maratona u Novom Sadu pa sve do sada, rekreativna zajednica se umnožila i teži ka tome da bude još veća i raznovrsnija, kako po grupama koje trče ujutru, uveče, po Fruškoj Gori, po keju… Zaista se može reći da ima za svakoga po nešto. Pravo bogatstvo za tekuće i buduće rekreativce, govori nam Bojana Kačar Stupar ispred organizatora AK Fruška gora.

Bojana, inače rođena Travničanka, je od početka dio organizacije Noćnog maratona u Novom Sadu i naš domaćin na prošlogodišnjem izdanju kada smo prvi put učestvovali na Novosadskoj noćnoj fešti rekreativnog trčanja.

– Ove godine pripremamo nekoliko novina, od kojih su, što se samih trka tiče, najvažnije dvije: odvojen start maratona i polumaratona i tehničke promjene staze koje nam omogućavaju da ove godine broj trkača na polumaratonu bude za 200 veći. Čak ni ova brojka od 1200 učesnika ne može da pokrije sve zainteresovane da trče Noćni maraton, i nama je u jednu ruku drago zbog toga, a sa druge strane, žao nam je što taj broj moramo da ograničimo. Ove godine planiramo još raznovrsniji program pored staze koji uključuje prezentacije različitih non-mainstream sportova, borilačkih vještina, škola plesa i slično, koji su dostupni Novosađanima, a da možda za njih ne znaju. Cilj nam je sa jedne strane da promovišemo zdrav način života i fizičku aktivnost u Novom Sadu, a sa druge, da privučemo ljude da dođu na stazu i pruže podršku trkačima. Ono što nije novo, ali je veoma posebno jesu atmosfera i energija koje te noći lebde iznad grada, i koje uvijek nepogjrešivo opravdaju svaki izazov u organizaciji, sve neprospavane noći i psihičke i fizičke napore jer Noćni je stvarno trka sa dušom. I naravno, sprema se jedno premijerno iznenađenje kako za učesnike tako i sve posjetioce, što će biti objavljeno na našoj facebook stranici, govori Bojana.

Foto: Nemanja Nedić

Prošle godine je na maratonu pobjedu odnio bh. trkač Mladen Stevanović iz Ugljevika, a na polumaratonu je slavila Danijela Kuna. Pored njih učešće je uzelo još preko 240 trkača iz BiH. Primijetili smo da na ovoj trci nema elitnih učesnika sa pozivnicom, niti općenito puno profesionalnih trkača. Nije im niti zabranjeno učešće, naravno, ali je ovdje prije svega organizacija usmjerena na rekreativce.

– Nama su svi rekreativci koji trče trke vrhunski trkači i zadovoljni smo što vidimo imena iz najrazličitijih krajeva svijeta, jer ovo je najprije trka rekreativaca. Za sada imamo prijavljenih trkača, osim iz Srbije, iz Engleske, Makedonije, BiH, Hrvatske, Mađarske, Estonije, Švajcarske, Rumunije, Slovenije, Australije, Njemačke, SAD-a, Austrije i Crne Gore. Kada vidimo raznolikost zemalja i kontinenata sa kojih dolaze, budemo ponosni što se Noćni maraton razvio od lokalne ne u regionalnu, nego u svjetsku trku, i dobijamo puno poruka od ljudi iz inostranstva koji se sa velikim zadovoljstvom vraćaju i ove godine da trče ispod zvijezda u Novom Sadu, ponosno ističe Bojana.

I ove godine očekuju veliki broj bh. rekreativaca.

– Prošle godine smo imali 248 trkača iz BiH i drago nam je što se taj broj iz godine u godinu povećava. Ovo znači da se rekreativna zajednica razvija punom parom i ovim putem bismo srdačno pozvali sve trkače, trkačice da dođu na najbolju trkačku žurku, a i njihove najmilije da ih bodre na 8. Noćnom maratonu Novom Sadu, pozvala je za kraj Bojana sve trkače iz Bosne i Hercegovine.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakStres fraktura
Sljedeći članakMirsad Abdaković: Rekorder BiH i Holandije na šestodnevnoj trci
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.