Za sve “spore” trkače

Vjerovatno ste primjetili omiljenu naviku vaših prijatelja trkača da pogledaju sat odmah poslije treninga. Objavljuju svoje rezultate na društvenim mrežama u svoj svojoj veličini: vrijeme provedeno u trčanju i naravno tempo.

5940
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Jutarnji pogled na Garmin ili profile neke od dostupnih aplikacija može ili da vas ohrabri da krenete na trčanje – ili da vas obeshrabri, jer ćete biti sporiji od njih.

Onda počnete da se premišljate oko trčanja. Možda svi gledaju baš vaš profil i vašu brzinu. Možda se ne osjećate sigurno da objavite vaš tempo? Ima li načina da nekako prepravite svoje vrijeme? Ali, nema razloga za brigu, osim ako se ne pripremate za Olimpijadu, a evo i zašto:

Niko vas ne gleda (ali stvarno). Ostali trkači pokušavaju da održe neki svoj tempo, vjerovatno razmišljaju šta će za večeru ili šta ih očekuje sutra na poslu. Još jednom da ponovimo: Niko vas ne gleda!

Nikada niste previše spori za trčanje sa svojim prijateljima i usputno ćaskanje o sinoćnjem izlasku ili ozbiljnim temama – planovima za budućnost ili dubokim filozofskim raspravama.

Niste previše spori da ne možete da pratite šta se dešava oko vas ili slušate omiljenu pjesmu dok trčite.

Niste previše spori da ne možete da uživate u jutarnjoj tišini, kada sunce tek izlazi, a mnogi još spavaju.

Niste previše spori da ne primijetite drugog solo trkača i pozdravite ga ili bar razmijenite osmjeh.

Niste previše spori ako se divite snazi svojih mišića ili uživate u zvuku patika koje udaraju u asfalt. Uživajte u tome što ste sa svakim pređenim kilometrom jači i bliži cilju.

Niste previše spori da ne možete da imate više odjeće za trčanje od ostale odjeće.

Doživljavate isti runners high kao svi ostali.

Nema ograničenja u tempu koje vas sprječava da učestvujete na trci i završite je. Ili da zaustavite Garmin, Stravu ili šta već, i pomislite: „Ponosan sam na ovo danas“.

Čak i dani kad vam se ne trči su vaši. Nikada niste previše spori da ne možete da osjetite uživanje u bolovima dok trčite. Zaslužili ste ih, svaki bol i svaki grč – vaši su.

Nikada niste previše spori da ne možete da uživate u čokoladnom mlijeku poslije treninga. Ili da sjedite sa ostalim trkačima na ručku poslije trke, čestitate jedni drugima na ličnom rekordu i prepričavate detalje sa staze.

Niste previše spori da ne možete da trčite svoju prvu ultru, prvi maraton, prvi polumaraton, prvih 5km…

Niste toliko spori da ne možete da budete trkač, jer to već jeste.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakUtrka protiv boli
Sljedeći članakSagorite više kalorija
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.