Sagorite više kalorija

Ukoliko osim poboljšanja kondicije na treningu želite da utrošite i koju kaloriju više, postoje principi koji bi vam mogli pomoći.

1573

Pripremila: Ljilja Lukić

Evo nekoliko korisnih savjeta:

1. Kofein prije treninga: Malo kofeina može da pojača izdržljivost, snagu i brzinu. Dovoljno je jedan miligram po kilogramu tjelesne težine.

2. Zagrijte se: Ako želite da poboljšate svoje mogućnosti na treningu, treba vam dodatnih minuta da se zagrijete kao uvod u trening. Počnite vježbama zagrijavanja i laganim rastrčavanjem.

3. Intervali: Trening intervala ubrzava metabolizam i sagorijeva više kalorija od običnog treninga trčanja.

4. Trenirajte ujutru: Istraživanja pokazuju da jutarnji treninzi troše više kalorija jer je tada vaša energija na vrhuncu.

5. Trenirajte sa fit prijateljem: Kada trenirate sa prijateljem koji je u boljoj formi od vas, trening će biti mnogo efikasniji.

6. Produžite za pet minuta: Završili ste trening, ali zašto ne bi dodali još pet minuta koji će sagoriti dodatne kalorije. Produžavanje treninga s vremena na vrijeme može da pomogne da forsirate svoje tijelo da daje još bolje rezultate.

7. Jedite poslije treninga: Želite da trošite kalorije i nakon treninga? Nahranite mišiće. Proteinski obrok dva sata nakon treninga obnavlja i jača mišiće – a veći mišići znače brži metabolizam.

8. Hidrirate se: Dehidracija izaziva umor, pa se tokom treninga redovno i dovoljno hidrirajte.

Vaši komentari

Banner