2. Atletski miting Novi Grad Sarajevo: Rekreativci uz atletske zvijezde BiH i regije

Jedan od najmlađih atletskih klubova u Bosni i Hercegovini, AK Novi Grad Sarajevo, ove godine organizira svoj 2. Atletski miting Novi Grad Sarajevo. Atletski fitnes, Atletska rekreativna liga, Quickie dječja atletska liga... samo su neki od projekata ovog kluba koji u dvije godine rada iza sebe ima jako dobre rezultate, a nedavni potpis dvostrukog bh. olimpijca u bacanju kugle, Kemala Mešića, dodatno potvrđuje ozbiljnost ovog kolektiva.

1907
Foto: www.atleta.ba

Moje trčanje – www.trcanje.net

Vrhunac su doživjeli na nedavno održanom ekipnom Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u atletici gdje su zauzeli drugo mjesto kao viceprvaci naše zemlje.

Ono što je nas rekreativce najviše oduševilo u ovom sportskom kolektivu jeste od prvog trenutka otvorenost za rekreativno trčanje. Sve je počelo prije godinu dana kada je u program 1. Atletskog mitinga Novi Grad Sarajevo uvrštena utrka za rekreativce na 5000m. Ubrzo se razvila ideja Atletske rekreativne lige koja je preko ljeta razvijana da bi na jesen 2016. startala prva etapa iste, a što će se kasnije pokazati kao pun pogodak na oduševljenje rekreativnih trkača u Sarajevu i okolici. Ove godine su također rekreativni trkači dobili veliko priznanje u vidu nastupa u programu jednog profesionalnog atletskog mitinga što je rijetkost bilo gdje. Utrka na 3000m je finalna utrka Atletske rekreativne lige na kojoj će u nedjelju 4. juna uzeti učešće 32 najbolje plasiranih ligaša iz 12 kola održanih u dvije etape.

– Ovaj miting je od velike važnosti za atletiku u Sarajevu, jer je ovo jedini Atletski miting u Sarajevu na kojem nastupaju kvalitetni atletičari iz BiH i regije, što u velikoj mjeri doprinosi popularizaciji atletike u gradu i tako vraća izgubljeno mjesto kod svojih sugrađana. Program mitinga je pomalo specifičnog karaktera i zbog toga ima svoju posebnu karizmu, jer je miting koncipiran iz tri dijela, odnosno za tri ciljne grupe: takmičenje za kvalitetne profesionalne atletičare BiH i regije, finalno takmičenje Quickie dječije atletske lige i takmičenje za rekreativce na trci 3000m tj. finalna trka Atletske rekreativne lige, kaže Elmir Ćerimagić, predsjednik AK Novi Grad Sarajevo.

Treneri AK Novi Grad Sarajevo: Edhem Bajrić, Elmir Ćerimagić, Sead Kondo i Vedad Đugum sa pulenima na ekipnom prvenstvu BiH u Zenici

Prošle godine je glavna zvijezda mitinga bio Amel Tuka koji je nastupio na 400m i 800m te na tim distancama drži i rekord mitinga. Ove godine nije prijavio učešće, ali neće nedostajati zvijezda.

– Što se tiče profesionalnih atletičara “najvrijednije” ime koje će se pojaviti ove godine na mitingu je Stipe Žunić. On je trenutno jedan od najboljih kuglaša današnjice u svijetu. Njegov hitac od 21.48m, ostvaren na mitingu u Slovenskoj Bistrici, pozicionirao ga je na drugo mjesto kuglaša u Europi i na peto mjesto kuglaša u svijetu. Pored Stipe, na mitingu će biti prisutni mnogi reprezentativci BiH, od kojih su dosad nastup potvrdili: Hamza Alić i Lucija Kimani kao naših dvoje olimpijaca, Damir Redžepagić, Hasib Muratović, Sait Huseinbašić, Junuz Osmanović, Nermin Štitkovac, Adela Čomor, Alma Hrnjić i Alisa Bečić. Pored navedenih, veliko pažnju privlači i finalna utrka za rekreativce na 3000m koja predstavlja završnicu Atletske rekreativne lige, na kojoj je trideset dvoje rekreativaca i rekreativki ostvarilo pravo nastupa shodno postignutim rezultatima u prethodnih dvanaest kola, najavljuje Ćerimagić.

Zvanični početak mitinga je u 18 sati, a organizator poziva sve zainteresirane da prisustvuju uživo i iskoriste priliku vidjeti na djelu neke od najtalentiranijih atletičara Bosne i Hercegovine te da im daju podršku.

– Pozivamo publiku da i oni svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj i uživaju u atletskom performansu profesionalnih atletičara, rekreativaca i djece. Centar Safet Zajko svojom ljepotom i funkcionalnošću daje mogućnost da se napravi lijepa atletska atmosfera koja će doprinijeti da učesnici postignu što bolje rezultate, u tome im Vi kao publika morate pomoći, zato dođite i budite dio nečeg novog u Sarajevu, poručuje Elmir Ćerimagić.

POJEDINOSTI MITINGA

Organizator: AK Novi Grad Sarajevo
Datum i vrijeme: 04. 06. 2017. godine u 18.00 sati
Mjesto: Centar Safet Zajko, Halilovići bb
Ograničenja: organizator zadržava pravo da u slučaju velikog broja prijavljenih takmičara na nekoj od disciplina programa, ne prihvati prijave takmičara sa slabijim rezultatima
Program:
• Muškarci: 100m, 400m, 800m, 3000m, kugla
• Žene: 100m, 400m, 800m, 3000m
Pravila i propozicije: za takmičenje u cjelini važe propozicije AS BIH. Mjerenje vremena je elektronsko
Prijava i rok za prijavu: do 01.06.2017. / četvrtak 24.00h na e-mail aknovigrad@hotmail.com
Satnica: satnicu takmičenja izrađuje organizator nakon izrade prvog biltena najkasnije do 03. 06. 2017. godine.
Nagrade: tri prvoplasirana takmičara u svakoj disciplini dobijaju novčane nagrade u iznosu od: 1. mjesto 150,00 KM, 2. mjesto 100,00 KM, 3. mjesto 50,00 KM. Četvero najboljih takmičara po IAAF tablicama dobija novčanu nagradu i to: 1. rezultat 400,00 KM, 2. rezultat 300,00 KM, 3. rezultat 200,00 KM, 4. rezultat 100,00 KM. Neto iznosi će biti umanjeni za dio obaveznog poreza propisanog zakonom, a sve nagrade će biti uplaćene preko banke na račune dobitnika nagrada najkasnije jedan mjesec nakon takmičenja.

Vaši komentari

Banner