Zašto trkači trebaju plivati?

Bilo da se spremate da oborite svoj PB na sljedećoj trci, trčite da biste smršali, ili vam je trčanje hobi, plivanje je savršena nadopuna treninga.

3815

Pripremila: Ljilja Lukić

Trčanje prilično opterećuje zglobove, što naravno može da dovede do povreda, posebno kada trčite svaki dan.

Plivanje je fenomenalno za period između dva treninga trčanja i daje vašim zglobovima šansu da se oporave. Osim kao prevencija povredama, plivanje je odlično i za sagorijevanje kalorija, povećava snagu i fleksibilnost.

Dobar aerobni trening

Plivanje je odličan način da poboljšate stanje vašeg srca. Utiče na sve mišiće u tijelu što zahtijeva od srca protok krvi bogate kiseonikom do mišića. Treneri kažu da je izdisaj pod vodom mnogo teži nego izdisaj na vazduhu, što ojačava kompletan kardiovaskularni system.

Sagorijeva kalorije

Plivanje je trening za cijelo tijelo, uključuje ruke, noge, leđa, ramena, trup. Kretanje kroz sredinu gotovo 1.000 puta gušću od vazduha omogućava trening otpora za cijelo tijelo. Trening otpora stimuliše metabolizam i poslije treninga, što znači da ćete sagoriti ne samo kalorije dok plivate, već i satima kasnije.

Gradi snagu kod ključnih mišićnih grupa

Svaki stil plivanja djeluje na različitu grupu mišića – i to onih koji su ključni kod trčanja. Npr. kod kraula je ključan gluteus. Razlog mnogih povreda kod trčanja je tzv. “lijeni gluteus”, uzrokovan nekativnošću ovog mišića duži period.

Prevenira povrede

Trčanje opterećuje zglobove, što često dovodi do povreda. Plivanje je odličan način da trenirate i odmarate zglobove. Ako imate povredu i savjetovano vam je da ne trčite, plivanje je odličan način da i dalje trenirate i održavate formu.

Povećava fleksibilnost

Pokreti koji se ponavljaju tokom plivanja izdužuju mišiće. Triatlonci  kažu da je plivanje odličan način da se istegnete nakon vožnje bicikla i trčanja.

Vaši komentari

Banner