ANKETA: Šta naši trkači očekuju od nove sezone?

Zimski mjeseci su sa jedne strane pusti od trka i zabave koja ih prati, ali u isto vrijeme odlična prilika za dobro se pripremiti pred izazove koji trkače očekuju kad se krenu redati svi ti događaji.

2250
Foto: Selma Brčić
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Bosanskohercegovački trkači se uvelike pripremaju za novu sezonu koja počinje već Unusual Marathonom u Sarajevu 20. januara, a pitali smo ih čemu se nadaju i šta očekuju od nove godine kad su u pitanju njihovi trkački performansi, planovi i ciljevi.

Srđan Samardžić

U 2019. godini glavni cilj mi je da istrčim dobro maraton, sa što boljim rezultatom, a da bih to uspio moram poboljšati rezultate i na kraćim distancama. Polako se uvodim u maratonske treninge tako da mislim da ću u drugom dijelu sezone istrčati jedan dobar rezultat u maratonu. Takođe jedan od glavnih ciljeva mene kao trenera je da atletičari i rekreativci koje treniram napreduju kao što su u prethodnoj godini napredovali i postizali odlične rezultate.

Rasim Junuzović

U Novoj godini očekujem puno dobrih rezultata. Prva provjera bit će u Beogradu na Maratonu Maratona gdje ću trčati utrku na 12 sati, odnosno na 24 sata, ukoliko vremenski uslovi budu odgovarajući. Za kraj oktobra je predviđeno Svjetsko prvenstvo na 24 sata koje će se održati u Francuskoj, gradu Albiju gdje ću nastupiti kao jedan od članova reprezentacije BiH u ultra trčanju. Između ove dvije utrke ću pokušati pripremiti brži maraton, a svakako ću tradicionalno po sedmi put trčati Supermaraton Zagreb – Čazma.

Mihret Delić

Primarni cilj mi je istrčati polumaraton brže od 1:20:00 i maraton brže od 3:00:00. To ću pokušati 14. aprila u Beogradu. Sa pripremama sam počeo od početka novembra. U okviru tih priprema planiram istrčati tri polumaratona i to u Splitu 24. 2., Mostaru 23. 3. i Osijeku 6. 4. gdje će ujedno biti i testna trka za maraton osam dana kasnije. Bit će tu još kraćih trka na 5 i 10km (Banja Vrućica, Sarajevo,Travnik i još neke), kao i nekoliko trail trka kao Vučko trail 36km, Jahorina trail 34km i još nekoliko kraćih trail trka na kojima ću pokušati da budem među prva tri. U drugoj polovini godine tu je za sada Sarajevski polumaraton sredinom septembra na koji se uvijek vraćam i koji još uvijek nisam preskočio, družimo se od samog početka. Osim Sarajevskog polumaratona na jesen planiram istrčati još koji maraton i polumaraton, za sada su u užem krugu Graz, Zagreb, Budimpešta, Ljubljana… ali o tome ću malo kasnije razmišljati, bit će tu još nekih iznenađenja.

Jasmina Kavazović

Planovi za 2019. godinu se još uvijek vrte po glavi. S obzirom na broj utrka u 2018. cilj mi je u 2019. ući malo smirenije, odnosno sa manje utrka. Najveći cilj u 2019. je trail utrka u Istri u aprilu 110km te nastup na Svjetskom prvenstvu u Portugalu u junu. Prije toga obavezno ide moj Split, od svog prvog polumaratona to ne propuštam, Mostar Half također, te još par trail utrka u regionu koje ću posložiti kao treninge. Za drugi dio godine planiram Vučko Trail te Jahorinu i Skakavac. Tu je naravno i Sarajevo Half, a poznavajući sebe vjerovatno će krajem godine upasti još jedan maraton za kraj.

Danilo Vasiljević

Tokom 2019. godine cilj mi je razvoj trkačke zajednice u Modriči i animiranje sugrađana da se počnu baviti trčanjem. Aktivnostima u protekloj godini uspjeli smo začeti cjelogodišnju trkačku zajednicu koja će, nadam se, u narednom periodu rasti. Takođe plan je organizacija Druge ulične trke u Modriči, kao i njen rast kako u organizacionom, tako i u broju učesnika. Što se tiče ličnih trkačkih planova, nadam se popravljanju rezultata maratona na Beogradskom maratonu. Centralni trkački događaj je učešće na Zermatt Marathonu 6. jula u Švajcarskoj. Cilj je istrčati ga za 4:30 minuta, maraton je veoma zahtjevan, a samim tim i izazovan. Start trke je na 1116m, a cilj na 2585m. Najveći izazov će biti priprema u ravnici za trku na Alpama. Pored toga planirana su učešća na više polumaratona i kraćih trka u zemlji i regionu.

Elvedin Tunović

Iako prošla godina nije bila loša svjestan sam da sam u njoj dosta i griješio tako da je moj glavni cilj u 2019. godini raditi na uklanjanju tih grešaka, biti bolji u svakom segmentu, pametnije trenirati i vjerovati da će to donijeti i napredak. Po pitanju utrka, pokušaću ih pažljivije birati, želja je bar jedan maraton, a možda se okušati i u nečemu dužem, s obzirom da sam neko ko uvijek traži nove izazove, ali otom potom, trenutno tek pokušavam uhvatiti zalet sa ozbiljnijim treninzima.

Franjo Lovrić

Trkačku 2019. otvaramo na Splitskom polumaratonu gdje smo ove godine u grupnoj prijavi okupili oko 30tak trkača iz Hercegovine. Na Splitskom polumaratonu napraviti ćemo i završnu promociju Mostar Run Weekenda za koji se uvelike pripremamo i na kojem očekujemo rekordan broj trkača. Nakon Mostara, nastaviti ću podržavati sve cestovne i trail utrke u Bosni i Hercegovini, te naravno sudjelovati na njima koliko posao i obaveze budu dopuštale. Peti mjesec je tradicionalno rezerviran za Dubrovački polumaraton. Početak šestog mjeseca planiramo organizirani odlazak iz Hercegovine u Ohrid na utrku od 10K. Jesen nastavljamo utrkama od kojih je Sarajevo i Metković svakako nezaobilazno. Vjerujemo kako će uz ovo sve biti još poneka manja utrkica u Hercegovini koja bi me posebno veselila.

Selma Brčić

Listu za 2019. godinu još uvijek sastavljam. Sezonu je trebao otvoriti meni jako drag polumaraton u Splitu, međutim, neplanski sezonu otvara maraton, i to Unusual maraton u Sarajevu. U planu su par lokalnih polumaratona koje imam namjeru uvijek trčati, ali i neki regionalni. Naravno, kako se do sada dešavalo, uvijek se nađe neki polumataron koji „neplanski uleti“. Kao zaljubljenik prirode i planine, na listi će se naći svakako i trail trke. Ovu godinu ću malo više da posvetim sebi i svom trčanju. Znam sigurno da će svaka trka donijeti sa sobom nove ljude, nova iskustva, nove (ne)zgode.

Davor Vidović

Osnovni cilj za 2019. godinu je početi i završiti godinu bez nekih većih povreda. Zato će trebati dosta raditi na jačanju tijela, te na njegovom osposobljavanju za dugu trkačku sezonu u kojoj ima zaista mnogo trka. Najvažniji trkački ciljevi su mi pomjeranje vlastitih granica kako na treninzima, tako i na trkama, te popraviti lično vrijeme na svim trkama od 3.000m, 5.000m, 10.000m, polumaratonu i na maratonu. Radujem se novoj trkačkoj sezoni.

Vladimir Selec

Planovi su: Splitski polumaraton – kontrola za Rotterdam. U Rotterdamu ću pokušati da se kvalifikujem za Boston, limit za moje godine 3:25:00. Na jesen neki maraton, a ako bude vremena i novca volio bih da to bude Chicago. Planiram da odem na još nekoliko trka, kako mi vrijeme bude dozvoljavalo, onako radi druženja i putovanja. Kako godine idu rezultati postaju sve manje bitni, ali bitka sa samim sobom ne prestaje! Sretno svima, lake noge i vjetar u leđa!

Ivana Perlain Uzunović

Trkačke planove za 2019. još nisam finalizirala. Početak trkačke sezone ću obilježiti štafetnim trkom u sklopu prvog sarajevskog Unusual Marathona, 20. januara. A zatim, u februaru, na rasporedu je meni najvažnija i najdraža trka – Splitski polumaraton! Trka u mom rodnom gradu bi se najkraće mogla opisati (po splitski) – pravi gušt! Trkački kalendar za 2019. još proučavam. Bit će u toku godine sigurno utrka na koje ću se neplanirano prijaviti, one trke na koje ideš zbog raje i druženja. Jedina planirana trka jeste Vučko Trail. Iako nisam trail trkač, iskustva od prošle godine sa navedene utrke su izuzetno pozitivna, i želja mi je ponoviti trku – što zbog predivnih predjela kojima prolazi staza, što zbog savršene organizacije. Od ostalih planova, možda se stvore uslovi i za neki od evropskih maratona u jesenskom terminu. Do tada, ostaje vrijedno trenirati i radovati se novim  trkačkim iskustvima.

Suada Tabaković

Zvanično sa februarom 2019. slavim prvu godišnjicu, ako se može tako reći, rekreativne trkačke karijere. Prvenstveno moj cilj i ove godine ostaje uživanje u ovoj prelijepoj disciplini uz ljude sa kojima dijelim tu ljubav. Ovu godinu započinjem sa polumaratonom u Splitu. Nakon istrčanih maratona u Cazinu i Ljubljani prethodne godine ove godine sam prijavila maraton u Rotterdamu. Naravno, neizostavne su trke: Deksalgin 5k, Zenički cener, Sarajevski polumaraton, Djevojke na trčanju, DM utrka, Trka za sve generacije -Vogošća 5k. Sve ostale trke ću prijavljivati spontano, i shodno osjećaju. Jedan od izazova ove godine je odraditi i neke od trail utrka. Ovu 2019. godinu doživljavam kao pripremu za 2020. gdje je jedan od ciljeva istrčati ultramaraton, ako Bog da.

Selma Kukić

Planiranje trka  je najbolji dio godine. Često budem skromna, a na kraju završim sa istrčanim gotovo svim trkama u regiji. Uglavnom, trčati ću sve naše (NGO Marathon Sarajevo) poznate trke, a to su: 5 K, 10 K, Sarajevo polumaraton i sastavne trke ovog događaja. Planirala sam ponoviti obilazak polumaratona u regiji (Split, Mostar, Dubrovnik, Banja Luka). Stremim opasno ka jednom punom triatlonu i ako budem srećna biti ću maratonka i 2019. godine. Lokacije će zavisiti od poslovnog plana rada i raspoloživog vremena za odmor između trka.

Vaši komentari

Banner