(VIDEO) MIRZET HALILOVIĆ VALTER: Maraton je za odrasle!

U nedjelju, 15. januara 2023. godine, Mirzet Halilović Valter (rođen 6. septembra 1969. godine) je na Unusual Marathonu u Sarajevu istrčao svoj ukupno 23. i dosad sigurno najbolji maraton.

1588
Foto: Jadran Čilić
Banner
Banner
Banner

Tekst i video: Ersan Bijedić

Ne samo zbog rezultata (3:01:42) za koji vjerujem da će još popraviti, nego i zbog školske demonstracije kako se maraton treba pripremiti i trčati u ravnomjernom ritmu ili u “negative splitu”.

Pred još jednu od njegovih brojnih trka smo u opuštenom razgovoru i kroz zagrijavanje prošli kroz plan za Unusual Marathon, najavili njegove sljedeće izazove i snimili ulazak u cilj, što možete vidjeti u MT video prilogu.

Za Halilovića je trka u Sarajevu bila ukupno 231. po redu. U tu brojku je smjestio 23 maratona i 67 polumaratona.

U kontinuitetu je podizao svoj trening, trčanje, a onda i rezultate, što se može primijetiti iz priloženog maratonskog progresa od 2014. godine.

Njegov 3:01:42 maraton iz Sarajeva sam ubacio u jedan od age-graded kalkulatora (LINK), i po njemu je vrijednost 3:01 rezultata za 53-godišnjeg muškarca: 2:40:55. “Age Grade Performance” na osnovu postignutog rezultata (u slučaju Valtera sa 53 godine) prikazuje rezultat koji bi trkač potencijalno (i diskutabilno) mogao postići da je trenirao u dvadesetim godinama.

Za Mičija slijede novi izazovi, pored ostalih trka oprobat će se na maratonu u Splitu, a potom i Bostonu gdje će trčati po treći put. U dugoročnom smislu, njegovi najčešće spominjani trkački ciljevi su kompletirati seriju Major maratona, a dosad ih je upisao pet od šest (nedostaje mu Tokio) te istrčati maraton ispod 3 sata.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakVježbe za tehniku
Sljedeći članakSPAVANJE I TRČANJE: Zašto je nesanica opasna za trkače?
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.