Vježbe za tehniku

Želja da se popravi forma je konstantna i uvijek mislimo da postoji prečica do boljeg rezultata.

1872
Foto: Maksim Goncharenok / Pexels
Banner
Banner
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Na Instagramu smo izloženi jako velikom broju savjeta i floskula poput: ako radite ove vježbe vaša forma će biti bolja ili ako popravite tehniku odmah ćete bolje trčati.

Praksa ipak kaže da je jedina tajna dobro strukturiran plan i kontinuirani rad.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Smisao vježbi za tehniku jeste da popravite tehniku i kada gledate profesionalne trkače koji ih izvode i vama sugerišu da radite isto, čini se da je to lagano, ali tu leži jedan veliki problem, koji se ogleda u sljedećem: vježbe za tehniku prije svega treba da služe treneru sa kojim radite personalno, odnosno kod profesionalnih trkača služe treneru sa kojim oni rade na treningu, iz prostog razloga što vas mora neko posmatrati i korigovati ako radite neku vježbu pogrešno. Ukoliko radite vježbe za tehniku bez nadzora, a pri tome ih radite pogrešno, od tih vježbi nemate ništa, osim lažnog osjećaja da poboljšavate svoju tehniku trčanja.

Postoji široka lepeza vježbi za tehniku i ako imate partnera za trčanje, onda možete jedno drugom biti korektivni faktor. To je jedini način da se popravi vaša tehnika, ako mislite da imate problem sa istom.

Foto: Chris Kim Creatives / Pexels

Ovo su neke od vježbi za tehniku koju možete u paru raditi:

  • Niski skip i varijaciije skipa – varijacije skipa možete pogledati i na ovom videu Varijacije skipa;
  • Izbacivanje i zabacivanje potkoljenica Zabacivanje.

Jedan od problema vezan za tehniku trčanja je problem sa držanjem gornjeg dijela tijela. Držanje gornjeg dijela tijela se rješava i u teretani i to treningom snage. Sa držanjem tokom trčanja najviše problema imaju ljudi zbog modernog načina života, a trening snage je nešto što trkači gledaju kako preskočiti ili uraditi pro forme.

Moderni način života je pretežno sjedeći, što uvelike utiče na probleme sa kičmom. Jako je veliki broj osoba, a pogotovo mladih sa bolovima u leđima.

Sve beneficije treninga snage možete pročitati u ovom članku: LINK.

Jedan od načina kako se trkač zavarava jeste i razmišljanje da ne mora trenirati noge u teretani, jer trči pa time već trenira noge. Strukturu mišića koje nam daje kombinacija trčanja i treninga snage daje mnoge beneficije svakom trkaču koji više posveti pažnje ovom aspektu.

Koliko se god činilo da je trčanje sport za pojedince, niti jedan profesionalni trkač ne trči sam i bez svog tima.

Većini slučajeva problem je u radnoj etici i planu, nego u samoj tehnici trčanja.

Vaši komentari

Banner