9 koraka do uspješne trke

Da bi imali uspješnu trku postoji nekoliko pravila koje bi morali ispoštovati.

1060
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Ona su i preduslov da dođete do maksimalne izvedbe na terenu.

1. Misli pozitivno

Mislite pozitivno bez obzira jeste li mogli spavati zbog nervoze ili jedva jedete doručak. Danas vam je važan dan – dan u koji ste uložili mnogo. Započnite trku s radošću i uživajte u onome što ste tako dugo trenirali. Uostalom, želite doći do cilja s osmijehom.

2. Odaberi razuman tempo trke

Osobito je na početku primamljivo držati korak za mnoštvom i onda pretjerati. Budite razumni i odaberite optimalan tempo kako bi se dobro držali i u drugoj polovici trke.

3. Koncentriši se

Tokom trke se usredotočite na vaše disanje, brzinu i obrasce kretanja. Ostali trkači vas mogu motivisati, ali ne bi trebali pretjerano uticati na vas i vašu trku.

4. Podijeli rutu

Dobro podijeljena staza je pola bitke. To vam ne pomaže samo pri držanju tempa, već pruža i mentalnu prednost: ostvarujete manje ciljeve do konačne završnice.

5. Odvlačenje pažnje

Umorni mišići, teško disanje, žuljevi, osjećaj da ne možete nastaviti – sve se to dešava na trci. U tim trenucima treba misli okrenuti prema nečem drugom, npr. načinu na koji zamahujete rukama tokom trčanja.

6. Motiviši se

Nastavite se motivisati tokom trke kako biste maksimalno iskoristili svoju izvedbu. Možete u tu svrhu vizualizirati ponosan finiš ili razmišljati o nagradi poslije trke.

7. Ostani fleksibilan i opušten

Možda ne ide sve prema planu: ekstremni vremenski uslovi ili ne možete zadržati ciljani tempo. Zato treba ostati fleksibilan, jer ako plan A ne uspijeva, onda plan B sigurno hoće.

8. Kontroliši obrasce kretanja

Tokom trke bi se trebali više puta foksuirati na obrasce vlastitog kretanja kako biste bili sigurni da ne dobijete grč: Šta rade moje noge? Moje ruke? Kakvo mi je držanje? Dišem li ravnomjerno?

9. Hrana i piće

U takmičenju sa trajanjem dužim od 60 minuta, uvijek trebate opskrbiti svoje tijelo energijom u obliku pića i hrane. Posebno nemojte eksperimentisati na trci.

Vaši komentari

Banner