Treniraj sporije, trči brže

Istraživanja intenziteta treninga elitnih trkača su pokazala da najveći broj kilometara na treninzima trče sporo. Razlog tome je što trče mnogo, pa kada bi trčali sve treninge najbrže što mogu, brzo bi sagorili.

6028
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Istina bi bilo i reći da elitni trkači uglavnom trče sporo na treninzima da bi mogli da trče mnogo. Istraživanja pokazuju da prosječna sedmična kilometraža najbolje može da predvidi rezultat na trci kod trkača. Ukratko – što više trčimo, brži smo na trci. Međutim, to ne znači da svi treninzi treba da budu visoko intenzivni. Stručnjaci kažu da bi trebalo slijediti pravilo 80/20, tj. 80% sedmične kilometraže trčati manjim intenzitetom, tj. sporije, a 20% treninga treba da budu intenzivniji.

Prejako, prečesto

Intenzitet treninga je različit od trkača do trkača, a zavisi i od nivoa profesionalnosti. Manje iskusni trkači trče kraće ali intenzivnije treninge, jer misle da se oni više “računaju”. Problem sa ovim pristupom je što intenzivnijim trčanjem iz dana u dan gomilaju opterećenje i umor, tako da imaju mnogo manje efekta od iste kilometraže istrčane sporijim tempom.

Rješenje #1: Monitor otkucaja srca

Najveći problem je što mnogi trkači nisu ni svjesni toga da trče prejako i ne znaju šta znači lagano trčanje. To može da riješi trčanje po pulsu. Koristeći monitor koji prati puls trkač može objektivno da procjeni da li trči slabo ili jako, tj. sporo ili prebrzo. Jednom kada odredite odgovarajuće zone za vaš nivo kondicije, nećete više misliti da idete presporo i biće vam lakše da primjenjujete već pomenuto pravilo 80/20.

Mnogi trkači smatraju korištenje ove metode komplikovanom, pa se nude još neka rješenja.

Rješenje #2: Unajmite trenera

Trener je tu da odredi odgovarajuću zonu treninga za vas, kreira plan i bude siguran da ste odradili sve kako treba. Međutim, većina trenera nije stalno prisutna na svakom treningu, pa je i tu potrebno dosta lične samokontrole, naročito ako radite sa virtuelnim trenerom. Odnos trener-trkač je kao i svaka veza – može da funkcioniše, a i ne mora, ako nema hemije.

Ovakvi načini treninga (po pulsu lii angažovanje trenera) nisu dobri za svakog, ali ispravno vođenje može da pomogne većini trkača da se pridržavaju pravila 80/20 i da uspore. Za početak je dovoljno da priznate sebi da trčite prebrzo i previše.

Vaši komentari

Banner